homepage reviews Jeroen 

Tania Kross - mezzo - tenor

 Biography

'Granida' toont haar ware gedaante  - iedereen kent P.C. Hooft maar niemand kent zijn stukken

Juist toen (regisseur Wim) Trompert serieus met 'Granida' begon te leuren, werkte hij voor De Nederlandse Opera aan de instudering van Monteverdi's L'Orfeo, waarin Tania Kross en Jeroen de Vaal zongen. Zij waren meteen enthousiast voor het project en zegden hun medewerking toe.

Granida komt in april en mei 2009 in de Nederlandse schouwburgen. Voor meer info incl het volledige artikel:  www.granida.info

Trouw, Peter van der Lint, 28 augustus 2008

bullet

'Carmen meets Carmen', opening van de 2007 Robeco Zomerconcerten, Amsterdam, Concertgebouw, Grote Zaal, (live) uitzending door de AVRO op 30 juni 2007

Hartstocht thema Robeco Zomerconcerten

Een wonderlijke combinatie: Tania Kross en Glennis Grace. Beiden vertolken ze de rol van Carmen in het eenmalige concert 'Carmen meets Carmen' dat volgende maand de reeks van maar liefst 104 Robeco Zomerconcerten opent. Carmen uit de klassieke opera van Georges Bizet (1838-1875) ontmoet Carmen uit de nieuwe musical van John Ewbank en Robin de Levita. Kross en Grace hadden vorige week in het Concertgebouw alvast een korte ontmoeting.

"De essentie van Carmen uit de opera is voor mij vrijheid. Zij was uniek voor haar tijd: vrijgevochten, onafhankelijk, dominant en manipulatief. Haar drijfveer is niet de liefde, maar haar vrijheidsdrang. Ik voel die vrijheid als ik de aria's zing en ik ben heel benieuwd of hetzelfde gevoel zit in de musicalnummers van Ewbank", zegt Tania Kross (1976). De op Curaçao geboren mezzosopraan werd op haar eerste dag al binnengehaald als een geboren Carmen. Ze vertolkte de rol onlangs nog in Stuttgart.

Hoe anders is het voor zangeres Glennis Grace, de Nederlandse Whitney Houston, die in 2005 meedeed aan het Songfestival met 'My Impossible Dream'.  "Ik geef maar eerlijk toe, Carmen is voor mij een groot zwart gat. Dat wordt mijn eerste kennismaking", zegt de artieste, die de komende tijd nog te zien is in The Wiz. Grace (1978) is nog niet gevraagd voor de musical Carmen, maar hoopt in het Concertgebouw wel haar visitekaartje af te geven.

Tania Kross vindt 'Carmen meets Carmen' een goed experiment. "Het operapubliek vergrijst en ik probeer al tijden om ook jonge mensen te interesseren voor klassieke muziek. Gelukkig heb ik zelf helemaal geen stoffig imago en krijg ik veel voor elkaar. Onlangs nog heb ik in de Doelen voor een zaal vol scholieren Antilliaanse liederen klassiek opgeleukt en die gecombineerd met Russische componisten als Rachmaninov en Tsjaikovski. Het publiek vond het prachtig."

La Kross wordt al de koningin van de 'crossover' genoemd. Ze heeft een eigen muziekfestival in Gouda, waar ze alle disciplines met elkaar combineert. "Maar als ik heel eerlijk ben, heb ik zelf nog nooit iets gezongen waar een beat onder zat. Ik vind wel dat iedere artiest verplicht is om zijn eigen kunstvorm zo dynamisch mogelijk te brengen. En ik ben er zeker van dat het grote publiek van Carmen houdt, zonder dat het dat zelf weet. Je kunt zelfs Carmen-ringtones op je telefoon zetten."En jawel, ook Glennis Grace herkent de melodie van de habanera (L'amour est un oiseau rebelle....).

Musicalrol

Voor Glennis Grace wordt het concert vermoedelijk lastiger dan voor Kross. Zij en andere popartiesten als Do en Paul Carrack zingen de nog onbekende nummers uit de musical die deze maand in San Diego in premiere gaat. De liedjes zijn in het Engels en zullen voor de Ewbank-fans zeker te herkennen zijn door de typische Ewbank/Borsato-sound.  Wanneer de musical naar Nederland komt en wie er dan in zullen spelen, is nog niet bekend.  En wat als Kross wordt gevraagd ?  "Haha, nee, de enige musicalrol die ik zou doen is Anita uit West Side Story en dan in het Engels én in een operahuis."

Het unieke concert draait om de passie en hartstocht uit Carmen. Er zijn zes klassieke stukken en zes musicalnummers en er is geen mise-en-scene. "In een goed uur kun je onmogelijk een hele opera of een hele musical vertellen. Daarom gaat het over het gevoel",  zegt creatief producent Patrick Roubroeks. "De musical ballads van Ewbank hebben hitpotentie, er zitten echt klappers tussen. We mogen trots zijn op dit half-Nederlandse product."

Tania Kross heeft vertrouwen in de muzikale ontmoeting. "Glennis en ik zijn allebei powerladies. Wij weten hoe we Carmen moeten laten leven. En ik zal Glennis ook alle ruimte geven om dat te doen".

De Telegraaf, Annet de Jong, May 11, 2007

bulletRed:  Toekomstmuziek

Naam : Tania Kross (1976)

Instrument :  Stem, mezzosopraan, operazangeres

Eerste noot: 'Ik was van jongs af aan, toen ik nog op Curacao woonde, bezig met dansen, zingen en toneelspelen.  Als ik vooral maar kon zingen ! Na de middelbare school ontdekte ik  dat er in Nederland een opleiding was waar ik al mijn passies bij elkaar kon brengen: het conservatorium. En daar koos ik niet voor opera, maar de opera koos mij. Er ging een wereld voor me open.

Doorbraak:  'De doorbraak van mezelf was de opera Carmen bij het Staatstheater Stuttgart dit jaar'.

Liefde voor : 'De opera! net als ik een kruisbestuiving van culturen, alles komt bijelkaar: zang dans, toneel, muziek en mode. Het is mijn absolute passie. Ik ben ongelooflijk gretig: ik heb de klassieke muziek pas zo laat ontdekt, ik moet nog zoveel inhalen'.

Ambitie:  'Ik wil continue nieuwe dingen doen. Cross-overs van muziek, theater, toneel, kunst  en cultuur. Groter groeien in de opera en als mens. Ik moet mijn hoofd stoten en ervan leren, geprikkeld te blijven. Daarom omring ik me altijd met mensen die beter zijn dan ik, die trekken me mee.

Red, Mireille Capiau, juni2007

bullet Bruckner: Mis in f : Koninklijk Concertgebouworkest conducted by Philippe Herreweghe, Amsterdam, Concertgebouw, broadcast by AVRO on a later date

.....de prima solisten Hanneke de Wit, Tania Kross, Werner Güra en David Wilson-Johnson.....

.... the excellent soloists Hanneke de Wit, Tania Kross, Werner Güra and David Wilson-Johnson .....

De Volkskrant,  Bela Lutmer, 16 juni 2007

Het aandeel van de vier solisten is marginaal, waardoor de bijdrage van de twee bij het orkest debuterende Nederlandse zangeressen Tania Kross (alt) en Hanneke de Wit (sopraan) alleen maar naar meer konden doen verlangen.

The parts sung by the four soloists is quite limited, This only leads to the longing that the two Dutch singers Tania Kross (alto) and Hanneke de Wit (soprano), both making their debut with the orchestra, will return soon.

NRC Handelsblad, Mischa Spel, June 14, 2007 

.... In deze omgeving maakten de Nederlandse zangeressen Hanneke de Wit en Tania Kross hun debuut bij het KCO. Maar Bruckner laat hen gedurende een uur zo weinig van hun stoel opstaan dat er nauwelijks een oordeel over hun bijdragen gemaakt kan worden.

In this setting the Dutch singers Hanneke de Wit and Tania Kross were making their debut witht the KCO. But Bruckner is requiring so little of them

Trouw, Peter van der Lint, 15 juni 2007

bulletInterview in Aware

Inspiratie

'Verbeelding is voor mij inspiratie',  zegt operazangeres Tania Kross. Het Concertgebouw koos haar in 2004 tot Rising Star en twee jaar later won ze de Edison Klassiek Publieksprijs.

'Zingen is helemaal gebaseerd op inspiratie. Want je hebt van binnen een instrument dat ontastbaar is, dat je moet bouwen en leren bespelen, zonder dat je het ooit hebt aangeraakt.  Sinds ik met opera begon, test ik mijn stem aan de aria Baba the Turk uit The Rake's Progress van Stravinsky. Op audities kies ik die altijd. Deze aria is veel complexer dan een bepaalde aria van Mozart, die veel mezzosopranen dan kiezen. Zij ligt veel minder gemakkelijk in het gehoor en je kunt haar niet zomaar meezingen. Baba is een Turkse vrouw met een baard die op kermissen staat  en denkt dat ze geweldig is. De eniergie die ik van haar krijg, dat is fantastisch. Die ingewikkelde muziek schud ik dan zo uit mijn mouw.  Dat doen we toch effe, denk ik dan. Baba doet het voor mij.

Die inspiratie die Baba me geeft, heeft te maken met hoe ik ben. Om als 17-jarig meisje in Curacao te bedenken de oceaan over te steken om in Nederland operazangeres te worden en de wereld te veroveren, moet je heel eigenwijs en naïef zijn.  Ik ben dat altijd gebleven en ben daar trots op. Baba heeft dat ook. De kermistent is in haar idee het grootste podium ter wereld. Voor haar gevoel wordt ze aanbeden door fans. Ze doet alles in de naam van de echte liefde. Ze is heel puur en eerlijk. Dat snapte ik veel beter dan een eenvoudige melodie van Mozart.

De opera The Rake's Progress in een regie van John Cox is gemaakt voor het Festival van Glyndebourne. Maar vanwege het grote succes reist hij al dertig jaar de wereld rond. In 2004 ging de Reisopera deze productie doen en ik wilde perse de rol van Baba the Turk. Ik kon hiermee letterlijk in de voetsporen treden van andere, inmiddels wereldberoemde mezzo's. En natuurlijk werd ik het ook. Het prachtigste moment vond ik het openmaken van mijn kostuum. Daarin hadden ze de namen genaaid van alle zangeressen die Baba hadden gezongen: die van mij helemaal onderin. Het decor was met de hand gemaakt door David Hockney, gebaseerd op etsen van Hogart, die Stravinsky op zijn beurt hadden geïnspireerd tot het schrijven van de opera. Alles was in de stijl van  de etsen - met streepjes - van kostuums, tot kleedjes en tuinen.'

Aware, Angela Rijnen, psychologisch Tijdschrift, mei 2007

bullet

Recital with Randal Corsen, jazz pianist, Terneuzen, Jazz club Porgy en Bess

Even Curaçao in Terneuzen.

Terneuzen - Zelfs de kleur van hun kleding lijken ze op elkaar te hebben afgestemd. "Het is niet afgesproken. Het is puur toeval", bezweert pianist Randal Corsen vlak voor de pauze. Toch geeft het aan hoezeer hij en mezzosopraan Tania Kross elkaar aanvoelen. 

Het is, zondagmiddag, al bij voorbaat een van de hoogtepunten in het rijke jubileumprogramma van het vijftigjarige Terneuzense muziekpodium Porgy en Bess. Toch is het publiek er niet massaal op afgekomen. Om die reden blijft de aanvankelijk gereserveerde Grote Kerk gesloten en wordt uitgeweken naar het café zelf, dat uiteindelijk redelijk goed gevuld is. Randal Corsen kan niet echt rouwig zijn om de verandering van locatie. "Eerlijk gezegd ben ik er wel blij mee. Het is hier ontzettend gezellig." De beminnelijke pianist is dit seizoen artist in residence bij Porgy en Bess. Hij trad de afgelopen maanden al twee keer in Terneuzen op. ,,Deze concerten zijn voor mij de hoogtepunten van het seizoen", zal hij later op de middag zeggen. Na twee jazzy solonummers introduceert hij zijn gaste van deze middag: Tania Kross, net als hij afkomstig uit Curaçao. "Ze is een vriendin van me, maar ik vind het een grote eer om met haar samen te spelen, want ze is een geweldige zangeres. Ik leun op de jazztraditie, terwijl Tania uit de klassieke hoek komt. We hebben de Antilliaanse muziek als bindmiddel." Die muziek, waarvan Corsen en Kross zich beschermers en ambassadeurs voelen, staat deze middag centraal. ,,Het zijn liederen die veel betekenis voor ons hebben", zegt de zangeres als inleiding. Kross is inmiddels een hoog aangeschreven mezzosopraan en dat bewijst ze meteen met twee nummers ('golden oldies') van de vermaarde Curaçaose zanger en gitarist Oswin 'Chin' Behilia. Maar bijna net zo belangrijk als haar onbetwiste zangcapaciteiten is haar uitstraling. Het plezier is zichtbaar, hoorbaar, voelbaar. Ze zingt doorleefd, kijkt het publiek soms indringend aan, maar laat zich af en toe ook met gesloten ogen meevoeren door de muziek. De meeste teksten zijn in het Papiaments of het Spaans, maar op deze wijze gebracht klinken ze opmerkelijk verstaanbaar, wat mede te danken is aan de ontwapenende introducties van Corsen en Kross. De twee laten de rijkdom horen van de Antilliaanse muziek, waarop vele culturen hun stempel hebben gedrukt, van Weense wals tot Latijns-Amerikaanse invloeden. Indrukwekkend zijn bijvoorbeeld de twee vol overgave gezongen liederen van de Argentijnse componist Carlos Guastavino, maar ook Bo tin ku bolbe van René Clemencia. Na de pauze begint Corsen weer solo, met een nummer (When I'm with you) van zijn nieuwe album Armonia, dat hij met vele grootheden opnam in New York. Vervolgens levert hij een ritmisch hoogstandje in een stuk dat is gebaseerd op de tambu, traditionele muziek van Curaçao. Kross pakt de draad weer op met Sunú van Oswin 'Chin' Behilia. De aankondigingen bij de diverse liederen worden steeds uitgebreider en amusanter, zodanig zelfs dat ze even moeite hebben om Nenita van Emilio Prudencia - hét prijsnummer - goed in te zetten. Kippenvel even later ook bij de traditional Nonze su kantika di tambu, een aria uit de grote Antilliaanse opera die beiden voorbereiden. Een toegift is onontkoombaar. Enkele mensen uit het publiek, met dezelfde wortels als Kross en Corsen, dansen mee op het podium. Het is even Curaçao in Terneuzen. Ook de temperatuur is zoals het hoort.

Provinciaalse Zeeuwse Courant, Rolf Bosboom, 16 april 2007

Classic meets Jazz

Het eerste deel van de concerttrilogie van pianist Randal Corsen als 'artist in residence' was op 1 oktober 2006 met zijn 'Muzik Antiyano'. Het tweede concert in februari 2007 heb ik helaas moeten missen wegens (hoe toepasselijk) vakantie op Curacao. De trilogie werd afgesloten met een derde concert samen met Corsens goede vriendin Tania Kross (zang, mezzosopraan). Classic meets Jazz.

Corsen en Kross zijn beiden geboren op Curacao, kenden elkaar daar al, en kwamen allebei naar Nederland om te studeren. Verder hebben ze gemeen dat ze zich hard maken voor het behoud van de traditionele Antilliaanse muziek. Kross doet dat vooral vanuit een klassieke invalshoek. Corsen voegt jazzinvloeden toe aan de muziek. Hij noemt het zelf cura-jazz. En de titels en teksten zijn overwegend in hun moederstaal: het Papiaments. Ze werken op dit moment samen aan een prestigieus project dat in 2010 gereed moet zijn. Het is een opera die is geïnspireerd op het boek 'Slaaf en meester' van oud-gevolmachtigd minister van de Antillen Carel de Haseth.

Tijdens het optreden laten Kross en Corsen horen dat ze op de goede weg zijn met hun project. De prachtige aria 'Nonze Su Kantika Di Tambú' raakt. Maar ook nummers met een ogenschijnlijke eenvoud als Emilio Prudencia's 'Nenita' over de Curacaose Chu-chubi bekoren en boeien het publiek.  Randal Corsen begint beide sets met twee solostukken. Eén van mijn favoriete nummers de de tambú 'Tanta Mery' door Corsen bewerkt tot een prachtige lyrische ballad. Het nummer met de Engelstalige titel 'When I'm With You' is opgedragen aan zijn vrouw, bekend van de Curacaose vocale groep Grupo Serenada, en afkomstig van zijn nieuwe cd 'Armonia'. En natuurlijk is er op deze zomerse zondagmiddag in april een Antilliaanse afsluiter als toegift:  een tumba, en ja, er mag gedanst worden !

Randal vond het een hele eer om 'artist in residence' te zijn en - bescheiden als hij is - hoopt hij de komende 5 of 10 jaar nog eens te worden uitgenodigd in Porgy en Bess.

Draai om je oren - jazz and more, Eddy Westveer, 1 mei 2007

bulletHoeders van de Antilliaanse muziek

TERNEUZEN - Vraag aan voorzitter Hans Zuiderbaan wat hét hoogtepunt moet worden van het toch al indrukwekkende jubileumprogramma van Porgy en Bess en hij aarzelt geen moment: Tania Kross. De mezzosopraan treedt zondag op met pianist Randal Corsen.

Slideshow image

Corsen - dit seizoen artist in residence bij Porgy en Bess - en Kross zijn allebei op Curaçao geboren. Ze kwamen als tieners naar Nederland om te studeren, maar kenden elkaar al van de Antillen. "Randal is heel belangrijk voor mij", zegt Kross. "Hij is de spil in mijn carrière. We voelen ons samen verantwoordelijk voor het behoud van de muziek van de Antilliaanse cultuur, van die oeroude melodieën."

Corsen deed dat met name op zijn album Evolushon (2004), waarop hij de traditionele muziek vermengde met jazzinvloeden. Hetzelfde, maar dan met een klassieke invalshoek, deed Kross op haar debuut-cd: Corazón (2005), waaraan Corsen meewerkte. Beide albums werden bekroond met een Edison. Voor het concert in Terneuzen vormt Corazón het uitgangspunt.

Samen bereiden ze rond de traditionele Antilliaanse muziek een ambitieus project voor, dat in 2010 een feit moet zijn. "We zijn bezig met een opera", zegt Kross. "Als je iets wil betekenen voor je vaderland, dan is het wel met zoiets. Zo'n opera kan een prachtige bol van energie worden. Het uitgangspunt is een boek dat we allebei erg inspirerend vonden: Slaaf en meester van Carel de Haseth. Op basis daarvan maken we het libretto, dat Randal daarna op muziek gaat zetten."

Kross is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de beste zangeressen. Bij het grote publiek is ze vooral bekend door haar optreden tijdens het Edison Gala in 2005. Ze verving Angela Gheorghiu, die meende dat haar naam te klein op het affiche stond. Kross deed haar compleet vergeten. Binnen de operawereld had ze haar naam echter al veel eerder gevestigd.

Haar agenda is imposant, maar laat ook haar veelzijdigheid zien, met - onder meer - recent nog Carmen in Stuttgart, momenteel Von Bibers opera Arminio, vanaf mei een Zuid-Afrikaans programma met het Rotterdams Kamerorkest, in juni een Bruckner-uitvoering met het Concertgebouworkest en aan het eind van die maand ook de tweede editie van haar eigen festival Krossin' Gouda. ,,Het is fantastisch dat ik de mogelijkheid heb gekregen om niet alleen op te treden, maar ook iets te laten zien van mijn visie op muziek, door zelf een programma samen te stellen. Vorig jaar was het een succes en dit jaar wordt het alleen maar leuker."

Ze combineert voortdurend stijlen, culturen en kunstdisciplines. Voor Kross is het vanzelfsprekend "Mijn grootste crossover is het oversteken van de oceaan geweest. Ik ben niet zo'n puriste. Het gaat er niet om dat je muziek perfect uitvoert, maar dat je het eerlijk en met je hart brengt. Natuurlijk hou je rekening met stijlen, maar de theorie wordt nog te vaak als heilig beschouwd en dat gaat ten koste van de interpretatie. Ik probeer binnen mijn mogelijkheden de uitersten te zoeken. Dan pas voel ik me happy."

Provinciaalse Zeeuwse Courant, Rolf Bosboom, April 13, 2007

bulletLouis Andriessen :  Hadewych,  Radio Kamer Filharmonie en Cappella Amsterdam, conducted by Stefan Ashbury, ZaterdagMatinee, Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal, live broadcast by NPS

Met Hadewych van Louis Andriessen, intussen ook al weer een klassieker van bijna twintig jaar oud, verdiepte het spirituele gehalte van het concert zich aanzienlijk, wat zowel te danken was aan de druk die de omvangrijke klarinettengroep op de ketel zette als aan de zang van Tania Kross. In een stijl die wellicht romantischer was dan Andriessen destijds voor ogen stond, paarde ze zwoelte aan verinnerlijking, en momenten van schrijnende schoonheid aan seconden van lichte ongewisheid.

De Volkskrant, Frits van der Waa, 26 March 2007

Tania Kross zong overtuigend - vooral in de lagere registers - in Louis Andriessens Hadewych (1988), een zetting van visioenen van deze dertiende-eeuwse mystica, vol erotische ondertonen ('Al mijn leden voelden de Zijne tot hun hoogste voldoening."). Het orkest trof hierbij precies de juiste broeierig-rituele klank.

NRC Handelsblad, Jochem Valkenburg, March 26, 2007

In Louis Andriessens reli-erotische visioen Hadewijch ("ik versmold met Hem en mij bleek niets van mezelf over") boog (mezzo)sopraan Tania Kross zich met verve over de gekluisterde melodiek.

Het Parool, Erik Voerrmans, March 26, 2007

bulletRecital with Ernst Munneke, singing 'Arie Antiche en liederen van Brahms, Wolf, Rachmaninow, Montsalvatge en Prudencia',  Tilburg, Souvenir des Montagnards, Aula van de Universiteit

Tania Kross sterk in theatrale gezangen

Zangeres Tania Kross is, op z'n Brabants gezegd, een leuk meidje. Ze heeft een sympathieke uitstraling, maakt gemakkelijk contact met haar publiek, ze neemt het podium meteen helemaal in en straalt aan alle kanten uit, dat ze dat met veel plezier doet. Het hebben van een podiumpresentatie is het halve werk, mensen willen worden aangesproken, en dat worden ze door Tania Kross. Kross begon haar Tilburgse optreden met liederen van Brahms en Wolf, en klom via Rachmaninow, Montsalvatge en vijf Arie Antiche op naar lichter repertoire uit haar geboorteland Curaçao. Hoe verder de avond hoe boeiender het optreden van de mezzosopraan en haar pianist Ernst Munneke werd. Kross heeft een mooie, warme stem, maar voor Brahms en Wolf is dat niet genoeg. De muzikale intentie was er, de mogelijkheid het poëtische, romantische kunstlied op haar publiek over te brengen ontbrak. Ze zong helaas nagenoeg onverstaanbaar en bracht niet die fijnzinnige, kleurrijke expressie aan die deze liederen interessant maakt. Kross was het beste in de programmaonderdelen, die iets theatraals hadden. De dramatische gezangen van Rachmaninov, negerliedjes van Montsalvatge, de uitdagende Habanéra uit de opera 'Carmen' van Bizet (toegift), en vooral de onder de naam "Corazón" gebundelde Antilliaanse songs waren haar op het lijf geschreven. Met humor en verbeeldingskracht wist ze de specifieke sfeer van elk lied goed te treffen.  Een mooi slaapliedje, Cubaanse zwierigheid, warmbloedige Antilliaanse muziek, Tania zong met hart en ziel, met lijf en leden, daarbij swingend en accuraat terzijde gestaan door pianist Ernst Munneke. (....)

Brabants Dagblad, Marjolein Sengers, 14 maart 2007

bullet"I hate music", recital with songs of Leonard Bernstein, with Claron McFadden, Mark Tevis, Guido Segers and Reinild Mees,  concerts in The Hague (Diligentia), Amsterdam (Concertgebouw), Laren, Naarden and Heerenveen.

Vrijdagavond werd bewezen dat de muziek van Bernstein, de man van extremen, een afgeladen zaal in het Naardense stadhuis op het puntje van de stoelen hield. Wat natuurlijk mede te danken was aan de drie topvocalisten. De jonge Tania Kross bijvoorbeeld – die een flinke brok expressiviteit koppelt aan een prachtig vol mezzotimbre –of de ervaren Claron McFadden die je met haar heldere sopraanstem in het hart weet te raken. De Amerikaanse tenor Mark Tevis maakte vrijdagavond het vocale trio compleet. (....) Bernstein schreef naast deze klassieker nog talloze andere mooie vocale stukken, die echter veel minder gehoord worden. Deze avond klonken delen uit religieuze werken als de Chichester Psalms en de Mass, maar ook toneelmuziek en humorvolle liederen. Vooral dit laatste genre ligt Tania Kross bijzonder goed. Bij de virtuoos gezongen recepten in ‘La Bonne Cuisine’ bleven de teksten ondanks het adembenemende tempo duidelijk te verstaan, terwijl haar timing en mimiek steeds garant stonden voor een lach. Dat gebeurde ook in ‘What a Movie’ uit ‘Trouble in Tahiti’. Maar ontroering opwekken kan zij ook, zo bleek in het gevoelige ‘My house’ uit ‘Peter Pan’.

 Gooi- en Eemlander, Els Boer January 29, 2007

De mezzosopraan Tania Kross beschikt eveneens over een fraaie stem. Onderbouwd met een uitstekende techniek en gelardeerd met een overrompelende muzikaliteit wist ze de toehoorders  vanaf begin tot einde aan zich te verplichten. Een natuurlijke expressie vormde steeds weer de basis van haar benadering. Juist de meer lichtvoetige liederen als Peter, Peter uit Peter Pan (1950) kregen daardoor precies wat ze nodig hadden. Bewonderenswaardig was haar vertolking van de snelle, parlando-achtige episoden uit de cyclus La Bonne Cuisine. Ondanks de hoge tempi daarin,  realiseerde ze timbre, klank, legato en dictie op perfecte wijze. Maar ook de verstilde momenten  in de aria Greeting (1988) was bij haar in goede handen. (...)Temperament en lyriek gingen hier hand in hand. (....) Dat laatste mag trouwens ook gezegd worden over Claron McFadden en Tania Kross. De van jazz-invloeden doordrenkte muziek was hen op het lijf geschreven.

Heerenveense Couant, Johan G. Koers, 1 februari 2007

bulletDutch Diva's veroveren de wereld. Vijf Nederlandse klassieke zangeressen zijn hard op weg naar de internationale top. Vijf portretten van Eva Maria Westbroek, Christianne Stotijn, Cora Burggraaf, Johannette Zomer en Tania Kross

Tania Kross (1976, Curacao) won onder meer de NPS Cultuurprijs en het Christina Deutekom Concours (2000). Baarde opzien in de Rising Stars-serie van het Concertgebouw. Ze was verbonden aan de Staatsoper Hannover, zong bij de Reisopera, ontving de Edison publieksprijs en debuteerde met lof bij De Nederlandse Opera.

“Mijn mooiste ervaring?  In Salzburg werd een concert verplaatst van het Mozarteum naar het Mozarthaus. Het was de eerste keer dat daar een concert werd gegeven. Stel je voor: stond ik daar –tijdens het omkleden- in de kamer van Mozart in mijn onderbroek. Ik vond het zo’n bizarre situatie.” En de meest teleurstellende ervaring? Ik was net afgestudeerd in Utrecht toen ik mocht auditeren bij Harry Kupfer in Berlijn.  Hij wilde me als Carmen. Ik was door het dolle heen.  Ik was pas 24 jaar. Toen kwamen de bezuinigingen, vertrok Kupfer en werd ik met een zakje geld voor de moeite terug naar huis gestuurd. Ik was zo teleurgesteld. Ik dacht: dit is het einde van mijn carriere.” Waar sta je over tien jaar? “Op mijn voeten.” Wie is je heldin? “Anne Sofie von Otter, geweldige techniek.” En wie is je antiheld? “Ha,ha...Angela Gheorgiu natuurlijk. Al ben ik haar eeuwig dankbaar. Omdat zij haar naam te klein op de posters vond staan en weigerde te zingen tijdens de Edisonuitreiking kreeg ik mijn kans in het Concertgebouw.” Heb je iets met divaschap? “Ja en nee. Oorspronkelijk is het een troetelnaam voor een zangeres met een goddelijk geluid.Een blijk van waardering. Het is jammer dat het woord in Nederland zo’n negatieve klank heeft. Heeft volgens mij te maken met die ‘doe-maar-gewoon-mentaliteit.’ Alleen in dit land komen mensen na het concert naar je toe en zeggen ze ‘oooooohhh wat zong u mooi en wat leuk dat u zo gewoon gebleven bent’. Dan heb ik soms zin om het uit te schreeuwen: ik ben niet gewoon. Wat ik doe is uniek.” Waar kijk je naar uit? “Naar de Carmen die ik volgende maand in Stuttgart ga zingen. Naar mijn festival Krossingouda. Naar de opera die ik aan het produceren ben. De premiere is gepland voor 2010. Een opera in het Papiaments, Leuk he.”

HP de Tijd, Oswin Schneeweisz, 2 februari 2007

bulletArie Antiche, presentatie van de CD, mmv Marietta Petkova, Amsterdam, 's Staetshuys, 3 november 2006

Zingend logeetje

Al een tijdje logeerde mezzosopraan Tania Kross bij Jan Meulendijks en Bart Schuil in hun museale Amsterdamse grachtenpand. "Een musicus als zij moet niet op een hotelkamertje zitten", zei Schuil gastvrij bij een kaarsenstandaard voor een van de 18e-eeuwse wandschilderingen. Deze avond gaf Kross, een rijzende ster bij De Nederlandse Opera, een concertje voor goede bekenden van beide muziekmecenassen, onder wie Trudy Derksen, Matthijs van Heiningen en Kamerlid Laetitia Griffith, die er een VVD-bijeenkomst voor liet schieten.  "Ik ben hier voor het eerst", zei Francois Charpin met een Frans accent. Hij is het voorbeeld van een balletdanser die wél een toekomst wist op te bouwen na zijn danscarriere, die immers altijd jong eindigt. "Ik maak nu kostuums voor Het Nationaal Ballet, waar ik vroeger danste." Modemaker Frans Molenaar kent hem goed. "Couturier", zo stelde Molenaar hem waarderend voor. Molenaar gaat zijn eigen kleding tonen bij de prestigieuze New-Yorkse kunsthandel Wildenstein.

Kross had inmiddels de sterren van de hemel gezongen, mede dankzij de betrouwbare begeleiding van toppianiste Marietta Petkova. Samen met dit bescheiden fenomeen nam ze de cd Arie Antiche op, die deze avond werd gepresenteerd. "Wie had gedacht dat het zo ver zou komen", verzuchtte Kross. "Het begon allemaal bij het Cristina Deutekom Concours", zei ze tegen de diva die haar naam aan het concours heeft gegeven. "Maar je bent er nog niet",  sprak La Deutekom.

De Telegraaf, Stan Huygens, 8 november 2006

bulletArie Antiche,  mmv Marietta Petkova, cd Philips  00289428466

Iedereen die klassiek zang studeert, wordt vroeg of laat geconfronteerd met de Arie Antiche, letterlijk: oude aria's. Alessandro Parisotti (1835-1913) verzamelde eind negentiende eeuw een aantal opera-aria's van barokcomponisten en schreef daar nieuwe pianobegeleidingen bij om de pareltjes beter toegankelijk te maken. Zelf leverde hij ook een compositorische bijdrage en wel de schalkse aria Se tu m'ami, die hij onder de naam van Pergolesi publiceerde. 

Vanwege hun specifieke zangtechnische eisen vormen de in drie boeken gebundelde werken van Caldara, Marcello, Cesti, Pergolesi en anderen nog altijd geliefd studiemateriaal voor diva's in spe. Opnames van de Arie Antiche met piano zijn echter schaars en Tania Kross en Marietta Petkova voorzien daarom echt in een leemte. Kross weet haar volumineuze stem goed onder controle te houden en zet knappe prestaties neer. Expressie en virtuositeit gaan bij deze steeds populairder wordende mezzosopraan hand in hand. De altijd even initiatiefrijke pianiste Marietta Petkova tekent voor de gevoelig meeademende begeleidingen.

Maarten-Jan Dongelmans, 7 november 2006

Ik heb Tania Kross iets meer dan een jaar geleden voor het eerst ontmoet. Zij had net haar platencontract met Universal getekend en haar eerste cd, ‘Corazón’, met Antilliaanse liederen, opgenomen. Als een blok viel ik voor haar charmes, haar spontaniteit en haar waanzinnige uitstraling. Door haar warmte en ongekunsteldheid voelde het alsof wij elkaar al jaren kenden, en het interview veranderde algauw in een vriendschappelijk gesprek. Sindsdien is er veel gebeurd. Zo debuteerde ze bij de Nederlandse Opera als Lola in Mascagni’s ‘Cavalleria Rusticana’ en organiseerde ze haar eerste Festival, Krossin’ Gouda. Haar cd-debuut leverde haar de Edison Klassiek Publieksprijs op. Voordat ze naar Curaçao vloog om een beetje uit te rusten, dook zij de studio in om haar tweede, ‘Arie antiche’, op te nemen. Tijd dus voor een nieuw gesprek. Zij logeert bij goede vrienden in een monumentaal grachtenpand dat haar Nederlandse pied-à-terre is geworden. Ik bel aan en daar staat ze dan, mooier dan ooit, in een geweldige jurk en op hooggehakte slippers. Zwierig gaat ze voor naar een pracht van een kamer. Met een kan thee nestelt zij zich op de bank. ‘Waarom ‘Arie antiche’? Mijn eerste cd was een soort introductie: dit is Tania, met een heel apart repertoire. Op mijn tweede cd wil ik heel duidelijk laten zien wat ik kan, hoe ik mijn stem gebruik, wat al die jaren van harde studie hebben opgeleverd. Mijn vak is coloratuur-mezzo. Eerst wilde ik een cd maken met composities uit de Spaanse barok, maar algauw verwisselden we dat idee voor ‘Arie antiche’’. De aria’s uit de verzameling ‘Arie antiche’ stammen uit 17e en 18e eeuw, maar pas in de 19e eeuw werden ze door Alessandro Parisotti samen gebundeld. Een negentiende-eeuwse kijk op de Barok, is dat wat haar aantrekkelijk leek? ‘Ja, want daardoor komt de schoonheid van de stem heel mooi naar voren. Door zijn arrangementen heeft Parisotti zijn heel eigen visie op die werken gegeven. Die pak ik op, en daarop voortbordurend voeg ik er mijn eigen ideeën aan toe.’ Tania Kross wordt op de piano begeleid door Marietta Petkova, een pianiste die zij van tevoren niet kende. Hoe is die samenwerking verlopen? ‘Marietta is concertpianiste en daardoor was het een gok. Het kon totaal floppen, maar goddank klikte het geweldig. Ik geniet enorm van de manier waarop zij met muziek bezig is. Haar aanpak vind ik zo verfrissend! Zelf ben ik vrij dominant in wat ik muzikaal wil doen - als Tania rechts wil dan gaan we met zijn allen …. Met haar veranderde die houding. Ik ontdekte wat wij sámen kunnen doen, het werd een ‘samendans’, en ik vond het heerlijk. Zij is heel perfectionistisch, net als ik, en dat stimuleert. Ik vind dat je moet samenwerken met mensen die minstens zo goed zijn als jij, want die trekken je naar boven. Marietta is geweldig.’ Hoe ziet de toekomst eruit? Gaat Kross meer oude muziek zingen? ‘Nee. Ik vindt oude muziek prachtig en het is gezond voor de stem, maar ik wil zoveel mogelijk mezelf blijven en me nergens op vastpinnen.’ Volgend seizoen komt zij terug bij de Nederlandse Opera in twee opera’s van Monteverdi. Bij de Reisopera gaat zij ‘La cenerentola’ doen. Zijn opera-aria’s haar volgende cd project? ‘Wellicht wel … het zou logisch zijn, denk je niet’

Klassieke zaken, Basia Jaworski, oktober 2006

bullet
Tania Kross, mezzosopraan, Ernst Munneke en Randal Corsen, piano. Gehoord: 7 september in de Doelen (Jurriaanse Zaal), Rotterdam

Tania Kross, meer dan alleen een Rising Star

****

Op haar negentiende kreeg zij de aanmoedigingsprijs op de Rosa Ponselle Competition for the Vocal Arts. In het seizoen 2004/2005 was zij de ‘Rising Star’ bij het Concertgebouw. Dit jaar winnares van een Edison voor haar cd Corazón en een glanzend debuut bij de Nederlandse Opera in Cavalleria Rusticana. De carrière van de mezzosopraan Tania Kross vertoont komeetachtige trekken.

Het recital op donderdagavond in de Jurriaanse Zaal vormde een uitgelezen kans om Tania Kross nu eens volstrekt naturel te beluisteren, los van alle drukte en publicitair gedoe rond haar status als aankomende diva.

In liederen waar de melancholie vanaf druipt, zoals Tsjaikovski’s Geloof mij niet, mijn vriend. Ook leent ze haar warme mezzo aan In het zwijgen van de stille nacht en het wrange De soldatenvrouw van Rachmaninov, een andere ‘zanger van het droeve lied’.

Niet minder aangrijpend, maar in een heel ander muzikaal idoom, is La maja dolorosa van Enrique Granados, waarin zij schitterend wordt begeleid door Ernst Munneke. Het hoge register, waarin ze aanvankelijk wat onzeker klinkt, is intussen voldoende opgewarmd. Prachtige zang is te horen in vier liefdesliederen van Fernando Obradors. Vooral Del cabello más sutil is betoverend.

Na de pauze brengt zij, al even voortreffelijk begeleid door Randal Corsen, twee canciones van Ernesto Guastavino waaronder het ontroerende La rosa y el sauce. Daarna een rijke variatie aan liederen van drie Antilliaanse componisten: Oswin ‘Chin’ Behilia, René Clemencia en Emilio Prudencia.

Vooral in de muziek uit haar geboorteland Curaçao - soms vrolijk (Chuchubi), soms weemoedig - geeft Kross haar geheim prijs. Het is niet alleen haar stem, haar hoogst aantrekkelijke presentatie. Zoals zij zingt in Granados’ Het meisje en de nachtegaal: ‘No hay cantar sin amor’ - zonder liefde is zingen ondenkbaar.

Algemeen Dagblad / Rotterdams Dagblad, Ger van der Tang, 9 september 2006

bulletResidentieorkest conducted by Roberto Minczuk: Bizet : aria's of Carmen, performances in The Hague (Binnenhof Festival), Slotgrachtconcert De Haere, Olst, and Havenkomconcert in Almere

Zo werd het toch een  een sprookjesachtige muziekavond bij het prachtig uitgelichte kasteel, met het Residentie Orkest en solisten Kraayenhof, mezzospraan Tania Kross en tenor John Keyes.

De Telegraaf, Stan Huygens, 20 augustus 2006

Een geboren Carmen komt naar het Binnenhof

"Wat heb ik toch een mooi vak," roept mezzosopraan Tania Kross uit. "Ik doe alleen maar dingen die ik ontzettend graag doe." Ze is net terug van vakantie in haar geboorteland Curaçao en klaar voor een nieuw concertseizoen. Het belooft een mooi jaar te worden. Haar tweede cd verschijnt in september. Ze treedt op tijdens het Gergiev-festival in Rotterdam en in juni 2007 maakt ze haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Deze week treedt Kross op tijdens het Binnenhof Festival samen met het Residentie Orkest en bandoneonist Carel Kraayenhof. Op het programma staan ook aria's uit Bizet's opera Carmen. Een partij die haar op het lijf geschreven is. Ze bezit er de juiste stem voor: donkerglanzend en met voldoende hoogte. En ze heeft haar uiterlijk mee. "Als een regisseur kan kiezen tussen mij en een lange blondine komt hij toch snel bij mij uit."

De mezzosopraan kan zich goed inleven in de rol van de vrijgevochten zigeunerin. "Ze is een vrouw van deze tij": ze weet en doet wat ze zelf wil."

Kross zong de rol van Carmen in 2001 al eens in een kamerbewerking van Peter Brook onder regie van Pierre Audi. Het was de meest ingrijpende belevenis uit haar zangcarrière. "Ik was nog heel jong en kwam net van het conservatorium. Daar was opeens Audi die een echte Carmen uit mij haalde. Ik kwam daar als een meisje en ging als een vrouw."

Voor Kross was het afgelopen seizoen een aaneenschakeling van hoogtepunten. Ze won een Edison. "Het is al zo gaaf om genomineerd te worden. En om hem dan ook nog te krijgen..... Vorig jaar viel ik tijdens het gala in voor Angela Gheorghiu. Nu stond ik daar om mijn eigen Edison in ontvangst te nemen." Ze maakte haar debuut bij De Nederlandse Opera als Lola in Mascagni's 'Cavalleria Rusticana'. "Een fantastische ervaring," vindt Kross. Ik ben blij dat ik daar mag terugkomen."

En ze kreeg haar eigen festival, 'Krossin'Gouda'. In samenwerking met museum goudA programmeerde ze een grensoverschrijdend cultureel feest waar opera, ballet, beeldende kunst en muziek samenkwamen. "Het organiseren van een festival leer je niet op het conservatorium. Als zanger ben je gewend dat anderen beslissen wat er precies moet gebeuren. Nu moet je opeens zelf bepalen hoe alles wordt ingevuld. En dat is leuk !"

Ondanks haar successen heeft Kross geen tijd en zin om op haar lauweren te rusten. "Ik wil me verder ontwikkelen". Ze is aangenomen bij de Cardiff International Academy of Voice, een organisatie die zeer getalenteerde professionele zangers ondersteunt bij hun loopbaan. Kross: "Ze coachen je bij het werk dat je zelf hebt verworven. Ze maken van goede zangers fantastische, spectaculaire zangers."

Algemeen Dagblad, Winand van de Kamp, 21 augustus 2006

bulletPrima Donna met festival    -   mezzosopraan Tania Kross pakt uit met Krossin'Gouda

Ze won onlangs de Edison Publieksprijs en komende week opent ze haar eerste eigen festival. Nederland heeft er met mezzosopraan Tania Kross een nieuwe diva bij.

Nederland, pardon, het Koninkrijk der Nederlanden) heeft er een diva bij. Een prima donna met kroeshaar, een bruine heldin : mezzosopraan Tania Kross (29). Onlangs won ze de Edison Publieksprijs. Komende week opent ze haar eerste eigen festival : Krossin'Gouda. Waarom ? Omdat museumdirecteur Ranti Tjan me vroeg. Zijn enige eis was een kruisbestuiving tussen allerlei culturen en kunststromingen. Ik heb nog nooit een eigen festival geprogrammeerd, maar ik dacht, Kross, kom op. Gewoon doen."

Het resulteerde in een bont allegaartje van Johannes Brahms tot Astor Piazzolla. Kross zingt met het Jenufa Kwartet Ravel (m.z. Chausson) en liederen van haar bekende cd Corazón, en treedt op met de jazz trio's van Randal Corsen, en gitariste Esther Steenbergen. Er is zelfs een geënsceneerde opera : Humperdincks Hans en Grietje.

"Toen ik jong was, heeft iemand mij laten zien hoe mooi en fascinerend muziek en cultuur zijn", zegt Tania Kross. "Zo iemand wil ik ook voor anderen zijn. Daarom wilde ik ook graag een kinderproject. Voor deze Hans en Grietje we met kinderen van Studio 32 in Utrecht, de Muziekschool en de ballet- en dansstudio Gouda. Het wordt prachtig.  Helemaal zoals het hoort, met dansmeisjes in witte jurkjes en vleugeltjes. Ze was 17 toen ze in het vliegtuig stapte  van Curaçao naar Nederland en aanklopte bij het Conservatorium in Utrecht.

Ze was een groentje, dacht dat Schubert een schrijver was. Toch heeft ze dankzij zangtalent en uitstraling een duizelingwekkende entree in de klassieke muziek gemaakt.

Ze maakte indruk in de serie Jong Talent van het Concertgebouw en debuteerde onlangs bij De Nederlandse Opera. Haar agenda is bomvol, haar tweede cd verschijnt in september en met de eerste cd (Corazón) sleepte ze de Edison Publieksprijs in de wacht.

Niet in de laatste plaats dankzij haar Antilliaanse achterban.  Kross: "Op de Antillen kent iedereen mij. In diverse grote kranten heeft zelfs een advertentie gestaan dat mensen op mij moesten stemmen. Dat is massaal gedaan. Natuurlijk ben ik daar trots op, want op Curaçao geloofde niemand dat ik als Antilliaan in Nederland carriere zou kunnen maken. Ik laat graag zien dat er ook iets anders van de eilanden komt dan bolletjesslikkers en werklozen.

KrossinGouda 22 t/m 24 juni 2006   

Algemeen Dagblad, Oswin Schneeweiss, 17 juni 2006

bulletTM, Theatermaker -  Manifesto's over het theater nu en later worden uitgesproken door theatergroep Wunderbaum, theatergroep DOX, muziektheatermaker Rik Elstgeest, stand-up comedian Jan Jaap van der Wal, zangeres Tania Kross, afstuderende toneelschoolstudent Fabián Santarciel (lichting 2006), danser/choreograaf Jens Van Daele

In het kader van het jubileum van TM is dit nummer volledig gemaakt door een 'nieuwe' generatie makers, dramaturgen en cultuurjournalisten. Met dit nummer willen wij laten zien waar onze leeftijdsgenoten in het theater mee bezig zijn. Zo interviewden we jonge regisseurs, dansers, mimers en dramaturgen. We lieten leeftijdsgenoten beschrijven waar volgens hen het theater, de opera en het cabaret de komende tien jaar naar toe moeten. En we vroegen de staatssecretaris van Cultuur en Media wat wij van haar en haar opvolgers kunnen verwachten. 

Voor iedereen opera

1. Open voor andere invloeden - Klassieke muziek zal minder ingekaderd willen zijn. Er zal een brug worden geslagen naar het grote publiek.

2. Klassieke concerten worden meer visueel - Door het gebruik van nieuwe technische mogelijkheden zal klassieke muziek gebruik kunnen gaan maken van beelden en andere technieken. Niet langer wordt er alleen gezeten en geluisterd. Er wordt ook gekeken. Dat gebeurt nu al en dat zal steeds meer gaan gebeuren.

3. De kunstenaar wordt ondernemer - Kunstenaars hebben de verantwoordelijkheid om klassieke muziek levendig te houden om haar te kunnen laten concurreren met de veelheid aan andere vrijetijdsmogelijkheden van het publiek.  Jonge makers gaan steeds meer zelf initiatief nemen om iets van de grond te krijgen en aarzelen niet om nieuwe visies in te brengen. Daardoor blijft kunst interessant voor een nieuwe generatie publiek.

4. Opera heeft de toekomst - Opera is multidisciplinair, waardoor alle nieuwe ontwikkelingen in andere disciplines vrij snel en makkelijk kunnen worden opgenomen. Opera zal steeds meer in de huidige tijd worden geplaatst en zal dynamischer worden. Er zijn steeds meer moderne voorstellingen met fantastische artistieke keuzes. Door het uitbrengen van opera's op dvd's zijn opera's minder vluchtig dan voorheen, en wordt de invloed ervan op de rest van de culturele wereld groter.

5. Opera op locatie - De voortschrijdende techniek maakt het mogelijk opera niet alleen  in het hoogdrempelige theater te brengen. Je kunt tegenwoordig overal een goeie akoestiek creëren, zoals gebeurde in de Westergasfabriek met de producties Rêves d'un Marco Polo en Raaff. Ook op een andere manier zul je opera dichter bij een ander publiek kunnen brengen, bijvoorbeeld door voorstellingen live op een scherm te vertonen. Dat gebeurde onder andere met veel succes met Don Carlo in het Oosterpark in het kader van het Holland Festival, en de opera's die in Central Park in New York worden gebracht.

6. Festivals worden belangrijker - Kunsten hebben elkaar nodig. Op festivals kunnen disciplines samenkomen en kunnen kruisbestuivingen plaatsvinden. Bovendien komt op festivals een meer divers publiek af. Zo kan een liefhebber van beeldende kunst geïnteresseerd raken in opera en een muziekliefhebber in theater.

7. Overheidssubsidie blijft belangrijk, maar is niet meer de enige levensader voor een kunstenaar - Reclame wordt een nieuwe outlet voor musici. Als de publieke omroep niet meer bestaat, zullen musici worden ingeschakeld door bedrijven. Ze krijgen met commercie te maken, maar krijgen daardoor ook meer de kans om muziek naar een breder publiek te brengen. Er moet wel een balans zijn tussen commerciële en artistieke afwegingen. Naast onze taak om zogoed mogelijk mzuiek te blijven maken, moet die balans worden bewaakt.

8. Selectiecriteria voor de top worden strenger - Zangers en musici moeten niet alleen goed zijn in hun eigen discipline, maar ook op andere terreinen kunnen meekomen. Zij moeten over een allround package beschikken: zang, dans, acteren, uitstraling. Spagaat met een hoge c.

9. Concurrentie vereist op internationaal niveau - Omdat de wereld kleiner wordt, zullen we ook internationaal kwalitatief moeten kunnen meekomen om succes te hebben. Concurrentie op nationaal niveau is niet meer voldoende. De Nederlandse Opera is bijvoorbeeld een internationaal tophuis, en dat gaat zo blijven.

10. Vergrijzing is niet perse verkeerd - Klassieke muziek gaan mensen pas emotioneel plaatsen als ze ouder zijn geworden. We moeten daarom niet alleen nieuwe groepen willen binnenhalen, we moeten ook en vooral die groepen waarderen en koesteren die er al zijn

TM, Tania Kross, juni 2006                                       

Tania Kross (Curaçao, 1976) is mezzosopraan en studeerde aan het Utrechts conservatorium. In 2000 won Kross de eerste prijs in het Cristina Deutekom Concours en de multidisciplinaire NPS Cultuurprijs. Ze won een Edison voor haar debuut-cd Corazón. In het seizoen 2004/2005 werd ze door het Concertgebouw gekozen tot Rising Star. Eerder dit seizoen debuteerde ze bij De Nederlandse Opera. Ze is artistiek leider van Krossin'GoudA, een nieuw muziekfestival opgezet in samenwerking met Museum GoudA.                            www.taniakross.com

TM, juni 2006

bulletReview of a book of author Jan Brokken : Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin, published by Atlas, ISBN 90 450 1424 6

De nieuwe generatie musici/zangers telt Izaline Calister, Eric Calmes, Randal Corsen en de mezzosopraan Tania Kross, die allen een Edison award hebben binnengesleept. Ze hebben allemaal op grote podia als het Concert gebouw, North Sea Jazz, Carnegie Hall gestaan. Men probeert van de traditionele wals, mazurka, danza en tambú van jazz-elementen te voorzien en daarmee een volgende levensfase in te luiden. (....)   Zulks geldt ook voor La Kross die nummers van Curaçaose componisten voor haar cd uitkoos en daarmee lokale teksten tot internationale hoogte verheft.

Literair Nederland, Nicolaas Quinto, juni 2006

bullet' WAUW, DAT DIT MIJ GEBEURT '

Tania Kross: "Ik wil graag dat kinderen horen en zien dat zingen en theater zo ontzettend leuk zijn."

De populaire sopraan Tania Kross heeft van 22 tot en met 24 juni een eigen muziekfestival in museumgoudA

Krossin'Gouda staat in het teken van de ontmoeting en vermenging van kunstdisciplines en culturen.

Festival krijgt meerdere edities. Gouda inspireert de op Curaçao opgegroeide zangeres.

Met het festival 'Krossin'Gouda' brengt museumgoudA een opmerkelijk evenement. De mezzosopraan Tania Kross (30) is drie dagen lang het stralende middelpunt van haar eigen muziekfestival, dat in het teken staat van ontmoeting en vermenging van kunstdisciplines en culturen.

De van Curaçao afkomstige Kross zingt bij De Nederlandse Opera en vorige week won zij de publieksprijs op het Edison Klassiek Gala in het Concertgebouw in Amsterdam met haar eerste cd 'Corazón'.

"Ik ben ontzettend vereerd, dat ik nu mijn eigen festival heb," zegt Kross. Er zijn maar weinig collega's die dat voorrecht mogen genieten. Toen ik gevraagd werd, had ik iets van : wauw, dat dit met mij gebeurt." 

De directeur van het museumgoudA, Ranti Tjan, kent Kross al jaren. "Ik ben altijd op zoek naar jonge mensen die goed zijn in enige kunstdiscipline. Ik hoorde haar destijds op het eindexamenconcert van het conservatorium en daar viel ze al op. "Vorig jaar nodigde hij haar uit op te treden in de tuin van het museum tijdens de Open Monumentendag. en dat werd een succes.  "Er waren veel mensen die haar helemaal niet kenden, maar het geweldig vonden," vertelt Tjan.

+ afbeelding vergroten    foto Martin Droog

Omgekeerd bleek Kross ook geïnteresseerd in museumgoudA. Tjan: "Ze was verrassend nieuwsgierig naar hoe het museum en elkaar steekt. Ze heeft een brede interesse in kunst en cultuur en is zich ook heel bewust van haar Antilliaanse afkomst. Ik heb haar gevraagd of ze niet vaker wilde komen, en al pratend is het idee van het festival ontstaan."

Tjan legt uit dat een zangeres als Kross past bij het centrale thema van museumgoudA, namelijk emancipatie.

"Kross heeft strijd moeten voeren om te komen waar ze nu is. Ze heeft haar kansen zelf moeten creëren. En dat ook gedaan. Dat vind ik fascinerend. Kross heeft als migrante gekozen voor een van de hoogste cultuurvormen, de klassieke muziek met een scala aan regels. Daar heb ik meer respect voor dan talenten die al in de buik van hun moeder de piano hoorden en als kleuter al vertrouwd waren met Schubert."

Kross vertelt dat ze heel graag wilde dat er in het festivalprogramma een onderdeel voor kinderen zou komen. "Ik wilde graag dat kinderen horen en zien dat zingen en theater zo ontzettend leuk is. Dat heb ik als kind ook ervaren."

In het festival komen opera en beeldende kunst samen en deze disciplines moeten elkaar inspireren, maar Tjan benadrukt dat dit een proces is dat langzaam moet groeien. Kross en museumgoudA hebben afgesproken, dat het festival daarom zeker drie edities krijgt. Tjan: "Een stem als die van Kross is kwetsbaar. We gaan geen experimenten doen. Ze blijft dicht bij haar eigen repertoire."

De wisselwerking is Kross is niet vreemd. "Het is Kross-over;  ik heb zo'n handige achternaam," lacht ze en beaamt dat het festival moet groeien. "Dit jaar is het vooral een introductie van wie ik ben en wat ik doe. Daarom is het programma heel gevarieerd. Er zijn strijkers; er is een meer jazzy concert; Spaanse gitaren en opera. Volgende wil ik één thema en daar dan heel verrassende dingen uithalen. Dat kan omdat je vanuit de verschillende disciplines heel anders tegen de dingen aankijkt. Daarmee hopen we ook een breed publiek te krijgen. Mensen die wel naar een museum gaan, maar niet zo snel naar een concert. Of omgekeerd.

Ze benadrukt dat Gouda haar inspireert. Gouda is ook niet nieuw voor haar. "Op Curaçao hadden we een prentbriefkaart van het marktplein met al die pittoreske gebouwen. Toen ik als 17-jarige net in Nederland was aangekomen, ben ik in Gouda geweest. Ik stond op de Markt en ik vond het wel grappig: dit is dus oer-Hollands."

Tot nu toe

Tania Kross werd in 1976 geboren op Curaçao ● Als klein meisje ging ze op ballet en genoot van elke uitvoering. Ze zong in een kerkkoor en daar viel haar bijzondere muzikale kwaliteit op ● In 1993 begon ze aan het conservatorium in Utrecht. Sindsdien wint ze de ene prijs na de andere ● Bij het grote publiek kwam haar doorbraak bij de vorige editie van het Edison Klassiek Gala. Op het laatste moment werd ze er uitgenodigd omdat een andere artieste uitviel. Kross werd de sensatie van het gala ● Een platenmaatschappij bood haar een bijzonder contract aan en inmiddels is haar eerste cd, Corazón, uit. Deze bevat Spaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden en het geheel is verpakt in een westerse klassieke traditie ● Ook zingt Kross nu bij De Nederlandse Opera en later dit jaar treedt ze op in Rotterdam op het vermaarde Gergiev-festival ●

Wat volgt

donderdag 22 juni ● 18.45 uur : opening ● 19.00 uur : Openingsconcert mezzo-sopraan Tania Kross met onder meer muziek van haar cd Corazón ●  21.30 uur : Avondconcert Trio Randal Corsen met als gast Tania Kross ●  

vrijdag 23 juni  ●  15.00 uur: theeconcert Steenbergen Calmes en Calister met als gast Tania Kross ● 20.00 uur  Avondconcert 'Are you totally Kross?' met onder anderen Tania Kross (en Selma Harkink, Erik Slik, Pieter Hendriks, Ernst Munneke en Jan Paul Grijpink) Op het programma onder meer Brahms en Dvorák en de Europese premiere van Liebesleid-lieder van John Greer ●

zaterdag 24 juni ● 12.00 en 14.00 uur : familievoorstelling/opera : Hans en Grietje van Engelbert Humperdinck met onder anderen Tania Kross als heks en leerlingen van Studio 32 (Utrecht), en Ballet- en Dansstudio Gouda ● 17.00 uur slotconcert met aria's en duetten uit de opera (met Marcel Reijans, Hans Voschezang en Ernst Munneke) ●

Algemeen Dagblad, Marc Couwenbergh, 7 juni 2006  

bulletTANIA KROSS WINT EDISON KLASSIEK PUBLIEKSPRIJS
Ze was dé ster van de avond: de Antilliaanse mezzo-sopraan Tania Kross. Woensdag 31 mei nam ze in het Amsterdamse Concertgebouw de Edison Klassiek Publieksprijs in ontvangst. Met haar vorig jaar verschenen cd Corazon had Tania de meeste stemmen van het publiek bemachtigd en daarvoor werd ze feestelijk beloond.

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en bestaat uit een bronzen beeldje van Pieter d'Hont. Ook vanuit de Antillen hadden veel mensen via internet op Tania hun stem uitgebracht. Tijdens het gala in het Concertgebouw werd de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Kross was duidelijk erg blij met de prijs: "De cirkel is rond, vorig jaar was ik hier als beginnende artiest en nu zo'n prijs mag ontvangen. Het is een erkenning dat je zo'n reactie krijgt op je werk." Ze bedankte ook de mensen op Curaçao die massaal op haar hebben gestemd.

En niet alleen de winnares zelf was blij. Ook haar ouders en de aanwezige prominente landgenoten uit de Antillen waren dat. Premier Emily de Jongh-Elhage zat in de zaal, evenals gevolmachtigd minister Paul Comenencia. "Het is een hoogtepunt voor de Antillen dat wij positieve mensen, talentvolle mensen hebben," zei De Jongh, die ook zelf heeft gestemd. Volgens haar vader heeft Tania erg hard geknokt en heeft zijn dochter een enorme drang om haar doel te bereiken: "Soms zeggen we: neem een beetje gas terug. Tot nu toe heeft ze al haar doelen bereikt."

Zelfs de minister van Koninkrijksrelaties, Alexander Pechtold, was trots: "Het is onze Tania Kross. Zij is het goede nieuws uit Curacao en dat hebben we hard nodig. Het beeld in Nederland over de Antillen is eigenlijk alleen maar negatief. Het is belangrijk om te laten zien dat er dingen zijn die ons binden. Cultuur is daarvoor het middel. Als je haar hoort dan mag het hele Koninkrijk trots zijn." Pechtold vindt dat het zijn taak is uit te stralen dat hij veel geeft om de Antillen.

Radio Nederland Wereldomroep, Tanja Fraai 1 juni 2006

Mezzosopraan Tania Kross is woensdagavond de winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2006. Het publiek koos van tien genomineerden Kross' album 'Corazón' met klassieke Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek als beste klassieke plaat van het afgelopen jaar.

Spits, 31 mei 2006             

Eén lied en dan weer wegwezen, dat mag je van zangeressen eigenlijk ook niet verlangen. Felicity Lott (Edison voor Schubertliederen, samen met begeleider Graham Johnson) deed het toch en zo ook Tania Kross (winnares van de Edison Publieksprijs; ze versloeg Wibi Soerjadi en Nigel Kennedy). Hun heldenmoed kan niet voldoende worden geprezen.

Parool, Eric Voermans, 1 juni 2006

Mezzosopraan Tania Kross is woensdagavond de winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2006. Het publiek koos van tien genomineerden Kross' album 'Corazón' met klassieke Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek als beste klassieke plaat van het afgelopen jaar. Dit heeft de Edison Stichting bekend gemaakt.  Tania Kross, geboren op Curacao, studeerde zang aan het conservatorium in Utrecht. Eerder kreeg ze de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. Kross verzorgde ook een van de vele optredens tijdens het Gala in Amsterdam.  De Amerikaanse sopraan Jessye Norman kreeg de Oeuvreprijs.  Ongeveer 10.000 mensen hebben hun stem via internet of stemformulieren uitgebracht. 

persbericht Edison Stichting d.d. 1 juni 2006, geplaatst in o.a. De Telegraaf, AD, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad, AT5, kunst.plein.nl, Twentse Courant, Planet, Trouw, NRC.nl, Volkskrant, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant  

Tania Kross wint Publieksprijs Edison Klassiek 2006

Het zal niemand ontgaan zijn dat op 31 mei de uit Curaçao afkomstige zangeres Tania Kross de Publieksprijs Edison Klassiek 2006 gewonnen heeft met haar album "Corazón". Een hoogtepunt in haar nog niet zo lange carrière. Pleasure sprak kort met de verheugde Tania Kross.

Namens de Pleasure wil ik u hartelijk feliciteren met deze prijs. Was u verrast ?   "Ik was sowieso verrast om genomineerd te worden. Ontzettend veel mensen, ook van de Antillen, hebben daarna op mij gestemd. Om zoveel steun te ontvangen geeft een erg goed gevoel."

U bent vooral bezig in de klassieke muziek. Wat vindt u van hedendaagse muzieksoorten als bijvoorbeeld hiphop en reggae ? "Mijn cd-kasten puilen uit, vooral met funk. Blood Sweat & Tears vind ik leuk, maar ook hardrock en metallic. De Red Hot Chili Peppers en Eminem, maar ook Puccini en Verdi. En vrouwelijke vocalisten als Tracy Chapman en Sheryl Crowe. Zoals je ziet, heb ik een zeer brede smaak. Het hoort ook bij mijn vak om van alle muzieksoorten op de hoogte te zijn. Ik ben ook niet met klassieke muziek opgegroeid, maar zoals de meeste mensen met Madonna en Michael Jackson. Klassieke muziek ontdekte ik pas later."

Hebt u hard moeten knokken om te komen waar u bent ?  "Natuurlijk heb ik hard moeten knokken, maar als ik een rechtenstudie had gevolgd, had ik ook hard moeten knokken. Maar nu ben ik beloond met erkenning. En dat is geweldig. Geweldig !"

U hebt zelfs een eigen driedaags festival gekregen in Gouda. "Ja, het heet Krossin'Gouda en is het eerste vocale festival in Nederland. Ik ben artistiek leider en mag zelf programmeren wat ik wil. Dat is moeilijk, maar ik heb me weten te omringen met de juiste mensen die me adviseren. Er is muziek voor alle smaken. Ik geef zeven concerten in drie dagen."

We hebben gelezen dat u van Ennia een donatie hebt ontvangen waarmee u het muziekonderwijs op de Antillen wilt steunen. "Ik heb een zwak voor de jeugd. De kinderen op de Antillen zijn vaak kansloos. Het is van belang om te investeren in deze jonge mensen, zodat ze zelfvertrouwen krijgen. Via onderricht in kunst en cultuur kunnen ze leren hun talenten te gebruiken."

Tenslotte willen we u vragen of u het Antilliaanse eten erg mist in Nederland. "Nee, hoor, want ik kan zelf koken".

Wat is uw favoriete Antilliaanse gerecht?  "Arros brua"

En wat is uw favoriete Nederlandse gerecht ? "Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik heerlijk. En ik kan erg goed boerenkoolstamppot maken. Maar wel aangepast, ik maar er krioyo saus bij".

Pleasure, Marianne Stroband, juli 2006

Edison voor Tania Kross ??

Het wordt een spannende week in Nederland. De Antilliaanse zangeres Tania Kross maakt namelijk zeer grote kans om op 31 mei in Amsterdam de ‘Edison Publieksprijs 2006’ in de wacht te slepen. Tania Kross is een van de kandidaten, naast grootheden als Cecilia Bartoli, Nigel Kennedy en Angela Gheorghiu,
Tania is genomineerd vanwege haar debuut cd Corazón. Juist omdat Tania zo eigenwijs was om erop te staan om op deze debuut cd haar Antilliaanse roots te presenteren, zou het geweldig zijn, als deze bekroond zou worden met een Edison. Dat zal een enorme uitstraling hebben op het hele culturele leven van Antillen.
Het Antillenhuis hoopt en verwacht goed nieuws op 31 mei. Om deze reden zullen de Antilliaanse Minister-president, mw. Emily de Jongh-Elhage, en de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, in de zaal van het Concertgebouw in Amsterdam aanwezig zijn.
De show wordt live uitgezonden door de televisieomroep AVRO. Op dit zelfde gala vorig jaar verving Tania last minute diva Angela Gheorghiu. Het zou geweldige bekroning zijn, als Tania dit jaar een eigen Edison in ontvangst zou mogen nemen naar aanleiding van haar debuut CD Corazón. Op Tania’s website www.taniakross.com zijn fragmenten te beluisteren van componisten zoals Emilio Prudencia, Xavier Montsalvatge en Enrique Granados.
Tania was vorige maand nog te zien bij De Nederlandse Opera als Lola in Cavalleria Rusticana. Op 22, 23 en 24 juni presenteert Tania haar eigen muziekfestival in Gouda, Krossin’Gouda (www.krossingouda.nl In augustus en september zal Tania aria’s van Carmen zingen met het Residentie Orkest, en debuteren bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valery Gergiev.

 

Caribseek, 29 mei 2006

 

bulletKurt Weill: Die Sieben Todsünden; Nederlands Blazersensemble, Muziekgebouw aan 't IJ, and other Dutch theaters, with Theo Loevendie, Egidius Kwartet, Def P, e.a.,  April 2006

Tussen deze (....) onderdelen stond het hoofdprogramma als een huis. In 'Die Sieben Totsünden' tonen Brecht en Weill de kleinburgelijke kijk op luiheid, trots, woede, onmatigheid, lust, hebzucht en jaloezie. De hoofdpersoon Anna (verdeeld over Anna 1 en Anna 2) verlaat haar broers en ouders om in zeven Amerikaanse steden geld te verdienen. Anna 2 bezwijkt steeds voor een doodzonde, en de praktische Anna 1 redt haar daar dan uit. Maar dat leidt niet tot een gelukkig bestaan.

De mezzosopraan Tania Kross met haar donkere wat hese stem bleek de ideale zangeres voor de rol van Anna 1. In spijkerbroek en t-shirt, voorzien van een forse boodschappentas, trok ze er op uit. Op haar gezicht de cynische wie-maakt-mij-wat-blik die haar armoede en ellende moest verbergen, in haar stem alle nucances tussen trots en moedeloosheid. In haar eentje droeg ze de voorstelling vanzelfsprekend.  

Trouw, Sandra Kooke, 25 april 2006 

Een musicus die nog wel in het werk omkomt is mezzosopraan Tania Kross. Zij vervult de hoofdrol tijdens de uitvoering van Weills 'Die Sieben Totsünden' samen met danseres Raphaëlle Delaunay. Maar Kross beseft terdege dat ze zich in een uitzonderingspositie bevindt. "Als jonge beginnende zanger krijg je nog maar weinig kansen. Ik heb nog kunnen debuteren bij het Noord-Hollands Philharmonisch, maar dat orkest bestaat inmiddels ook niet meer." Voor 'Die Sieben Totsünden"vormen zangeres Kross en danseres Delaunay een bijzonder tweespan dat dezelfde persoon Anna vertolkt."

Brabants Dagblad, Mark van der Voort, 20 april 2006 

Voor Tania Kross, de beweeglijke mezzosopraan uit Curaçao, voerde het pad deze maand van de Matthäus Passion naar Kurt Weill. Van het verheven Erbarme dich gaat het naar de brutale van "Die Sieben Totsünden". Want in dat laatste stuk staat zij nu  bij het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) centraal. Klassieke vocalisten kunnen lelijk onderuit gaan wanneer ze Kurt Weill uitvoeren. Tania Kross trapt niet in die val. Met haar flair en haar uitstraling van wie-doet-me-wat weet zij zowel het cynisme als de overmoed in de muziek van Weill en de teksten van Brecht prima over te brengen.         

De Gelderlander, Aad van der Ven, 24 april 2006 

Alt Tania Kross draagt de voorstelling: Weills muziek zit haar als gegoten, en ze beweegt zich ook nog eens beter dan .......

Volkskrant, Frits van der Waa, 25 april  2006

bulletP. Mascagni: Cavalleria Rusticana, Nederlands Philharmonisch Orkest, conducted by Carlo Rizzi, direction Guy Joosten, with Carol Vaness, Zoran Todoovich, Zeljko Lucic (and Dennis O'Neill, Ana Maria Martinez in Pagliacci)  

Tania Kross est parfaite en Lola, .......

Opéra, Rudi van den Bulck, Mars 2006 

La joven mezzo, Tania Kross, cantó por primera vez de forma admirable el papel de Lola ......

Scherzo, Paul Korenhof, avril 2006

Originaire de Curaçao, Tania Kross, ourtre la physique de l'emploi, fait valoir en Lola son mezzo chaud.

Luxemburger Wort, Jean Lucas, april 3, 2006

Pekne sfarbeným mezzosopránom z zaspievala part Loly Tania Krossová.....

Hudobný Život, Pavel Unger, april 2006

Vocally and visually, Tania Kross certainly made an impression, but her Lola was quite over the top.

Opera, May 2006

Vocaal mag de productie er zijn. (....) Tania Kross is met haar sensuele presence een exemplarische Lola.  

NRC Handelsblad, Kasper Jansen, 7 maart 2006

Lola Kross ziet eruit als het ideale, jonge liefdesdier - pronte boezem, diep gedecolleteerd, stout fluitje in de hand, verleidelijk Antilliaans buikdansje.

Financieel Dagblad, Jurgen Vis, 25 maart 2006 

Verder alleen maar vocale kanonnen, en die heb je ook echt nodig in deze veristische opera's  waar een gepassioneerde schreeuw het soms moet overnemen van harmonieus gezang. (...) Tania Kross maakte haar debuut bij DNO en deed dat met zoveel overtuiging dat de rol van Lola (ook dankzij Joosten's visie) ineens een heel belangrijke werd. Elke keer als Kross vanachter de coulissen verscheen, bruiste het op het toneel. 

Trouw, Peter van der Lint, 8 maart 2006

De Nederlandse mezzo Tania Kross maakt een hups DNO-debuut als onnavolgbaar lichtzinnige Lola. 

Volkskrant, Roland de Beer, 8 maart 2006

 Deze Cav/Pag is in alle opzichten een muzikale triomf (....) en in beide casts is geen zwakke stem te vinden. (....) Hij (Zjelko Lucic als Alfio) krijgt gezelschap van een prettig lichtzinnige Tania Kross.  

Het Parool, Erik Voermans, 7 maart 2006

Überzeugend war auch das DNO-Debüt einer anderen jungen holländischen Sängerin, das der Mezzosopranistin Tania Kross. Sie gab der Nebenrolle der Lola karibisches Feuer, Star-Appeal und leuchtende Töne.

Klassik.com, Kevin Clarke, 7 maart 2006

Tania Kross ontpopte zich naast hem (Zoran Todorovic als Turrido) in haar debuut bij het nationale operahuis als een waar podiumdier.

Noordhollands Dagblad, Hans Visser, 8 maart 2006

bullet"Ik ben toch zo'n lief meisje"

Tania Kross is bij De Nederlandse Opera haar zoveelste femme fatale

Amsterdam - "Nou ben ik zo'n lief meisje en toch vragen ze me altijd een vrouw te spelen die mannen tot catastrofale daden brengt".  Tania Kross giert het uit van pret, alsof de sprankelende taal van haar ogen nog niet genoeg zegt. Ze heeft gelijk. Neem nou de rol van Lola in 'Cavalleria Rusticana', waarmee ze maandag debuteert bij De Nederlandse Opera. "Daarin laat ik twee mannen om mij vechten, wat dan eindigt met een moord. Ach, het zal wel typecasting zijn."

De carrière van de op Curaçao geboren mezzosopraan is nog kort, maar ontwikkelt zich snel en glansrijk. Ze won grote prijzen, zong met regelmaat bij de Nationale Reisopera en zong twee jaar hoofdrollen bij de opera van Hannover. "Prachtig, maar optreden bij De Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater staat op een lijn met bijvoorbeeld Covent Garden in Londen."

De opera 'Cavalleria Rusticana' van Mascagni, een oude 'meezinger' uit het genre, wordt gespeeld in combinatie met 'Pagliacci' van Leoncavallo, ook al een verhaal dat eindigt met een crime passionel. Twee korte verhalen die spelen in een Italiaans dorp. Vandaar dat de meeste operahuizen beide stukken combineren tot een programma. 

Roddels

"Die twee verhalen spelen in dorpjes zoals je die ook vindt in Nederland en op Curaçao, waar ik vandaan kom. Kleine gemeenschappen waar iedereen elkaar kent, met z'n geijkte roddels en vrouwen die geheime verhoudingen hebben die op den duur toch uitkomen. Ook Lola is zo'n vrouw die het allemaal niet uitmaakt wat ze veroorzaakt, zolang zij zich maar amuseert." Het is geen toeval dat zij de gevaarlijke Lola zingt. Een paar jaar geleden had ze bij de Opera Studio de titelrol in 'Carmen', in de regie van Pierre Audi, artistiek leider van De Nederlandse Opera. "Daar merkte ik wat persoonsregie was. Ik was geen uitdagende cliché Carmen met een roos in de mond, maar een 'levensgevaarlijke vrouw die ook haar kwetsbare kanten toonde'. Daar verlegde ik mijn grenzen. Naar aanleiding daarvan ben ik gevraagd voor deze rol en er komen er meer".

Ze heeft net een tournee achter de rug langs een aantal grote concertzalen. "Wat een ervaring en wat heb ik het daar goed gehad. Van elk theater waar ik zong, stuurde ik een ansichtkaart naar mijn broer op Curaçao. Van Carnegie Hall in New York tot de Philharmonie in Keulen. In Salzburg zou ik zingen in het Mozarteum, maar op datzelfde moment zou daar buiten een blazersensemble spelen. Uit vrees voor geluidsoverlast mocht ik optreden in het huis waar Mozart is geboren. Ik moest me daar verkleden in de slaapkamer, het voelde net alsof ik niet alleen was.... Voor zover ik van Mozart op de hoogte ben, geloof ik dat hij zich daar best zal hebben vermaakt".  "De kamer waar ik optrad, zat propvol mensen, maar wat was dat leuk. Je moet dan natuurlijk ook iets van Mozart zingen. Wel lastig, omdat ik dat repertoire niet zo goed ken. Ik zong zoals ik dacht dat het bij Mozart zou passen:  een beetje speels en dat werkte. Het publiek reageerde fantastisch."

Echt, ik weet niet zoveel van klassieke muziek. De zoveelste symfonie van Sjostakovitsj herken ik niet. Dat is iets voor de liefhebbers. Ik vertel mijn eigen verhaal. Als je de juiste strot hebt en het zit in je bloed, dan komt dat verhaal blijkbaar over. Ik maak dan ook geen onderscheid tussen licht en klassiek. Ik begrijp zelfs dat veel mensen van techno houden. Dat steeds maar repeterende ritme heeft iets van een mantra en het is op zich niet veel anders dan het Kyrie uit het requiem van Mozart. ".  "Onderscheid maak ik in juni ook niet op mijn eigen festival 'Krossin'Gouda'. Daar combineer ik beelden kunst en zang in allerlei stijlen met elkaar. Het moeten optredens worden met een knipoog voor mensen die een echt concert te veel van het goede vinden. Ik hoop dat daar vooral jonge mensen op af komen, want over 25 jaar is dat de generatie die concerten moet programmeren. Die generatie moet je voeden, want het zou toch jammer zijn als al die prachtige muziek zou verdwijnen." "Ik nodig wel eens mensen uit, kennissen die nooit naar een concert gaan. Die zeggen dan later vaak dat ze klassieke muziek alleen mooi vinden als ik het zing. Juist voor die mensen kan opera heel mooi zijn, omdat daar zoveel disciplines uit de kunst bij elkaar komen. Het is het 'plaatje' dat dan werkt. Logisch, want er groeien nu heel veel mensen op met televisie, voor hen horen beeld en muziek bij elkaar." Een soort mini-opera is 'Die sieben Todsünden' van Bertold Brecht. Samen met het Nederlands Blazers Ensemble, het Egidius Kwartet en een danseres gaat ze er in april mee op tournee. Ik heb het werk van Weill en Brecht altijd prachtig gevonden. Nu al zing ik vaak 'Surabaya Johnny". Dan put ik uit allerlei ervaringen om te laten zien hoe dat meisje, dat ik dan speel, moet lijden, hoe kwetsbaar ze is. Het zweet en de zeelucht uit het verhaal kun je ruiken, het lijkt zelfs dan al een clip. Mijn moeder schrikt daar wel eens van en dan zeg ik:  "Mamma, het is maar een spel".

Ach, dit is zo'n bijzonder vak. Ik kan hier zo van genieten, als ik straks met de opera op het toneel sta en ik voel de vloer onder mijn voeten trillen, zodra het orkest daar beneden begint te spelen. Naar een opera kijken en luisteren is heerlijk, maar er aan meedoen is nog mooier.

Noordhollands Dagblad, Hans Visser, 3 maart 2006

bulletMattheuspassie: vertaling van Jan Rot, uitgevoerd door Residentie Orkest en Residentie Bach Koor olv. Jos Vermunt, Deutsche Grammophon, DG 4769164.

Jan Rot "hertaalde" de Matthäus Passion van Bach tot de Mattheuspassie van Bach en Rot in opmerkelijk vrijzinnig Nederlands. (....) Maar bij de vele solopassages van de Verteller (Marcel Beekman), Jezus (Marc Pantus), Petrus en Pilatus (Pieter Hendriks) en anderen komen helder door. Tien solisten zijn er zelfs, onder wie Tania Kross. 

NRC Handelsblad, Kasper Jansen, 16 maart 2006

bulletHoezenpoezen, interview with Paul Popma, head of Marketing Of Universal (including the Philips label) about Corazón, Tania's debut album, Cultureel supplement

Over zangeres Tania Kross is ook heel lang nagedacht. Foto Erwin van Erwin Olaf, tikje ondeugend, ze kijkt je aan, ze vreet je op. Was succes, is veel gebruikt.

NRC Handelsblad, Kasper Jansen, 10 maart  2006

bulletDrei denkwürdige Debüts

Aus den Niederlanden gibt es drei Debüts zu vermelden, die allesamt fulminant ausfielen. (.....) Im Rahmen der "Andreas Chenier"-Aufführung debütierte auch eine andere holländische Sängerin: Tania Kross. Auch wenn sie nur die kleine Rolle der Bersi sang, fiel sofort auf, dass man es hier ebenfalls mit einer Ausnahme-Stimme und (was noch wichtiger ist) einer Ausnahme-Persönlichkeit zu tun hat. Der 1976 in Curaçao geborene quirlige Mezzo gab wenig später auch sein DNO-Debüt in Cavalleria Rusticana, als Lola. diese Nebenrolle wurde bei Kross mit soviel karibischem Feuer ausgestattet dass ie teils wie die eigentliche Hauptdarstellerin werkte (zugegebenermaßen in einer viel zu vulgären Art, die in keiner Weise zur Handlung passte  - was aber angesichts einer sowieso lächerlichen Regie von Guy Joosten nicht weiter störte). Von Tania Kross darf man für die Zukunft einiges Erwarten.

Orpheus, Kevin Clarke, August 2006

bulletNight of the Stars, Scheveningen, Kurhaus, benefietgala tbv de Fullbright Scholarships

Het festijn met Amerikaanse muziek, The Young Sinatras, operazangeres Tania Kross, 'Charity' Joe Piscopo en de band van Hans en Candy Dulfer deed iedereen genieten.

De Telegraaf, Stan Huygens, 8 februari 2006

bulletUmberto Giordano: Andrea Chenier: Berse:  Radio Kamer Filharmonie en Groot Omroep Koor olv Giuliano Carella, ZaterdagMatinee 28 januari 2006

Alleen al in het eerste bedrijf is een estafette van sferen, kleuren en effecten. Van de door mezzo Tania Kross vol en ontspannen gezongen scène met kamenierster Bersi - een van de vele mooi gezongen kleine rollen in deze matinee - tot het feest van de Gravin, waar de adel het nog nèt gezellig heeft.

NRC Handelsblad, Mischa Spel, 30 januari 2006

...terwijl de kleinere rollen zonder uitzondering riant waren bezet.

Telegraaf, Eddie Vetter, 30 januari 2006

 

TANIA KROSS WINT EDISON KLASSIEK PUBLIEKSPRIJS

Ze was dé ster van de avond: de Antilliaanse mezzo-sopraan Tania Kross. Woensdag 31 mei nam ze in het Amsterdamse Concertgebouw de Edison Klassiek Publieksprijs in ontvangst. Met haar vorig jaar verschenen cd Corazon had Tania de meeste stemmen van het publiek bemachtigd en daarvoor werd ze feestelijk beloond.

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en bestaat uit een bronzen beeldje van Pieter d'Hont. Ook vanuit de Antillen hadden veel mensen via internet op Tania hun stem uitgebracht. Tijdens het gala in het Concertgebouw werd de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Kross was duidelijk erg blij met de prijs: "De cirkel is rond, vorig jaar was ik hier als beginnende artiest en nu zo'n prijs mag ontvangen. Het is een erkenning dat je zo'n reactie krijgt op je werk." Ze bedankte ook de mensen op Curaçao die massaal op haar hebben gestemd.

En niet alleen de winnares zelf was blij. Ook haar ouders en de aanwezige prominente landgenoten uit de Antillen waren dat. Premier Emily de Jongh-Elhage zat in de zaal, evenals gevolmachtigd minister Paul Comenencia. "Het is een hoogtepunt voor de Antillen dat wij positieve mensen, talentvolle mensen hebben," zei De Jongh, die ook zelf heeft gestemd. Volgens haar vader heeft Tania erg hard geknokt en heeft zijn dochter een enorme drang om haar doel te bereiken: "Soms zeggen we: neem een beetje gas terug. Tot nu toe heeft ze al haar doelen bereikt."

Zelfs de minister van Koninkrijksrelaties, Alexander Pechtold, was trots: "Het is onze Tania Kross. Zij is het goede nieuws uit Curacao en dat hebben we hard nodig. Het beeld in Nederland over de Antillen is eigenlijk alleen maar negatief. Het is belangrijk om te laten zien dat er dingen zijn die ons binden. Cultuur is daarvoor het middel. Als je haar hoort dan mag het hele Koninkrijk trots zijn." Pechtold vindt dat het zijn taak is uit te stralen dat hij veel geeft om de Antillen.

Radio Nederland Wereldomroep, Tanja Fraai 1 juni 2006

Mezzosopraan Tania Kross is woensdagavond de winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2006. Het publiek koos van tien genomineerden Kross' album 'Corazón' met klassieke Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek als beste klassieke plaat van het afgelopen jaar.

Spits, 31 mei 2006             

Eén lied en dan weer wegwezen, dat mag je van zangeressen eigenlijk ook niet verlangen. Felicity Lott (Edison voor Schubertliederen, samen met begeleider Graham Johnson) deed het toch en zo ook Tania Kross (winnares van de Edison Publieksprijs; ze versloeg Wibi Soerjadi en Nigel Kennedy). Hun heldenmoed kan niet voldoende worden geprezen.

Parool, Eric Voermans, 1 juni 2006

Mezzosopraan Tania Kross is woensdagavond de winnaar geworden van de Edison Klassiek Publieksprijs 2006. Het publiek koos van tien genomineerden Kross' album 'Corazón' met klassieke Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek als beste klassieke plaat van het afgelopen jaar. Dit heeft de Edison Stichting bekend gemaakt.  Tania Kross, geboren op Curacao, studeerde zang aan het conservatorium in Utrecht. Eerder kreeg ze de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent. Kross verzorgde ook een van de vele optredens tijdens het Gala in Amsterdam.  De Amerikaanse sopraan Jessye Norman kreeg de Oeuvreprijs.  Ongeveer 10.000 mensen hebben hun stem via internet of stemformulieren uitgebracht. 

persbericht Edison Stichting d.d. 1 juni 2006, geplaatst in o.a. De Telegraaf, AD, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad, AT5, kunst.plein.nl, Twentse Courant, Planet, Trouw, NRC.nl, Volkskrant, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant  

Tania Kross wint Publieksprijs Edison Klassiek 2006

Het zal niemand ontgaan zijn dat op 31 mei de uit Curaçao afkomstige zangeres Tania Kross de Publieksprijs Edison Klassiek 2006 gewonnen heeft met haar album "Corazón". Een hoogtepunt in haar nog niet zo lange carrière. Pleasure sprak kort met de verheugde Tania Kross.

Namens de Pleasure wil ik u hartelijk feliciteren met deze prijs. Was u verrast ?   "Ik was sowieso verrast om genomineerd te worden. Ontzettend veel mensen, ook van de Antillen, hebben daarna op mij gestemd. Om zoveel steun te ontvangen geeft een erg goed gevoel."

U bent vooral bezig in de klassieke muziek. Wat vindt u van hedendaagse muzieksoorten als bijvoorbeeld hiphop en reggae ? "Mijn cd-kasten puilen uit, vooral met funk. Blood Sweat & Tears vind ik leuk, maar ook hardrock en metallic. De Red Hot Chili Peppers en Eminem, maar ook Puccini en Verdi. En vrouwelijke vocalisten als Tracy Chapman en Sheryl Crowe. Zoals je ziet, heb ik een zeer brede smaak. Het hoort ook bij mijn vak om van alle muzieksoorten op de hoogte te zijn. Ik ben ook niet met klassieke muziek opgegroeid, maar zoals de meeste mensen met Madonna en Michael Jackson. Klassieke muziek ontdekte ik pas later."

Hebt u hard moeten knokken om te komen waar u bent ?  "Natuurlijk heb ik hard moeten knokken, maar als ik een rechtenstudie had gevolgd, had ik ook hard moeten knokken. Maar nu ben ik beloond met erkenning. En dat is geweldig. Geweldig !"

U hebt zelfs een eigen driedaags festival gekregen in Gouda. "Ja, het heet Krossin'Gouda en is het eerste vocale festival in Nederland. Ik ben artistiek leider en mag zelf programmeren wat ik wil. Dat is moeilijk, maar ik heb me weten te omringen met de juiste mensen die me adviseren. Er is muziek voor alle smaken. Ik geef zeven concerten in drie dagen."

We hebben gelezen dat u van Ennia een donatie hebt ontvangen waarmee u het muziekonderwijs op de Antillen wilt steunen. "Ik heb een zwak voor de jeugd. De kinderen op de Antillen zijn vaak kansloos. Het is van belang om te investeren in deze jonge mensen, zodat ze zelfvertrouwen krijgen. Via onderricht in kunst en cultuur kunnen ze leren hun talenten te gebruiken."

Tenslotte willen we u vragen of u het Antilliaanse eten erg mist in Nederland. "Nee, hoor, want ik kan zelf koken".

Wat is uw favoriete Antilliaanse gerecht?  "Arros brua"

En wat is uw favoriete Nederlandse gerecht ? "Witlof met ham en kaas uit de oven vind ik heerlijk. En ik kan erg goed boerenkoolstamppot maken. Maar wel aangepast, ik maar er krioyo saus bij".

Pleasure, Marianne Stroband, juli 2006

Edison voor Tania Kross ??

Het wordt een spannende week in Nederland. De Antilliaanse zangeres Tania Kross maakt namelijk zeer grote kans om op 31 mei in Amsterdam de ‘Edison Publieksprijs 2006’ in de wacht te slepen. Tania Kross is een van de kandidaten, naast grootheden als Cecilia Bartoli, Nigel Kennedy en Angela Gheorghiu,
Tania is genomineerd vanwege haar debuut cd Corazón. Juist omdat Tania zo eigenwijs was om erop te staan om op deze debuut cd haar Antilliaanse roots te presenteren, zou het geweldig zijn, als deze bekroond zou worden met een Edison. Dat zal een enorme uitstraling hebben op het hele culturele leven van Antillen.
Het Antillenhuis hoopt en verwacht goed nieuws op 31 mei. Om deze reden zullen de Antilliaanse Minister-president, mw. Emily de Jongh-Elhage, en de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, in de zaal van het Concertgebouw in Amsterdam aanwezig zijn.
De show wordt live uitgezonden door de televisieomroep AVRO. Op dit zelfde gala vorig jaar verving Tania last minute diva Angela Gheorghiu. Het zou geweldige bekroning zijn, als Tania dit jaar een eigen Edison in ontvangst zou mogen nemen naar aanleiding van haar debuut CD Corazón. Op Tania’s website www.taniakross.com zijn fragmenten te beluisteren van componisten zoals Emilio Prudencia, Xavier Montsalvatge en Enrique Granados.
Tania was vorige maand nog te zien bij De Nederlandse Opera als Lola in Cavalleria Rusticana. Op 22, 23 en 24 juni presenteert Tania haar eigen muziekfestival in Gouda, Krossin’Gouda (www.krossingouda.nl In augustus en september zal Tania aria’s van Carmen zingen met het Residentie Orkest, en debuteren bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valery Gergiev.

 

Caribseek, 29 mei 2006

        one page up reviews 2000-2005