homepage bio Laila

Reviews and interviews  Laila Sbaiti

bullet

Xavier Montsalvatge, Il Gato con Botas (De gelaarsde kat), Il Gato, a production of Opera Trionfo, conducted by Robbert van Steyn, directed by Susanne Knapp, touring theaters in The Netherlands 

De jonge cast leverde goede zangprestaties. Spil in de voorstelling is de sopraan Laila Sbaiti, wier stem even fris is als haar spel. Als een Minous de Tweede verbeeldt zij de slimme kat die een arme molenaarszoon tot Markies van Carabas en schoonzoon van de koning weet te verheffen.

The young cast gave a convincing performance. Key figure is soprano Laila Sbaiti, whose voice is as fresh and lively as her acting. Like a Minous (a cat character in de kids'movie) the Second she personified the smart cat, who manages to uplift a poor miller's son to the marquis of Carabas and son in law of the king.

  De Telegraaf, Thiemo Windt, November 19, 2009

De kat (Laila Sbaiti) blonk uit met haar realistische ‘kattenmanieren’. Heel leuk om te zien hoe ze als mens toch geloofwaardig dier kon zijn. Een mannelijke nog wel.(....) De hoofdrol van de kat werd keurig vertolkt door Sbaiti. Ik vond haar in de laagte soms wat onvast, maar de rijkdom van haar hoge noten trok dat weer helemaal recht. Bovendien plooide ze haar originele, heel eigen stem geheel naar haar rol.

Operamagazine.nl, Jordi Kooiman, October 21, 2009

Wer nicht stark ist, muss schlau sein. Das gilt für den gestiefelten Kater und auch für die Hauptrollendarstellerin Laila Sbaiti. Mit ihrer vokalen Souplesse und den katzenartigen Gesten wickelt sie den Zuschauer um die Finger. Sie schnurrt und brummt, sie schmeichelt und behagt. König Wiebe-Pier Cnossen bläst hoch von seinem Thron. Niklaus Kost ist in seiner Darstellung vom bösartigen Riesen überzeugend und ergötzlich/amüsant. Müllerssohn Erik Slik und Prinzessin Sonja Volten bilden ein herzergreifendes, naives Liebespaar.

Haarlems Dagblad, Winand van der Kamp,  October 30, 2009

Der lyrische Sopran Laila Sbaiti (in diesem Jahr Gewinnerin vom Deutekom Concours) war eine starke Darstellerin als schlauer gestiefelter Kater: eine körperliche Rolle, die sie mit vornehmer Eleganz sang und ausdrückte. Sie formte einen schönen Kontrast zum einfältigen Müller, glaubwürdig gesungen von Tenor Erik Slik (Finalist im selben Concours).

Trouw, Anthony Fiumara, October 20, 2009 

 
bulletGelaarsde Kat wil de wereld rond

Laila Sbaiti kun je gerust een veelbelovende zangeres noemen. Zeker na maart 2009. Toen werd ze gekroond tot winnares van het tiende Cristina Deutekom Concours. En dat niet alleen, ze kreeg ook de Publieksprijs en een hoop lovende woorden.

Het succes lijkt een voorbode te zijn van een mooie carrière voor de 28-jarige, maar ze doet het rustig aan. „Ik heb de luxe dat ik dat kan veroorloven, ook door de prijs van het Deutekom Concours”, vertelt ze in gesprek in Amsterdam. „Na je opleiding ben je echt nog niet klaar, dan volgen er nog veel leermomenten. Je moet de tijd nemen.”

Nieuwe wereld

Sbaiti groeide op in Amsterdam als dochter van een Marokkaanse vader en Joods-Nederlandse moeder. „En de rest van de familie is één grote culturele mengpot”, lacht ze.

Ze begon met zingen op de basisschool, in het kinderkoor, maar dat was meer iets dat er ‘gewoon bij hoorde’. Op haar zestiende werd het serieuzer, toen ze zangles nam. „Mijn docent zei op een gegeven moment: je zou auditie moeten doen bij het conservatorium. Dat deed ik, bij het Conservatorium van Amsterdam.”

„Het was spannend, zo’n nieuwe wereld”, zegt ze. „Eerst was het gewoon leuk, ik zag het vooral als studeren. Pas gaandeweg mijn bachelor dacht ik: dit is echt een vak, je kunt hier je geld mee verdienen.”

Ze had niet direct opera op het oog, hoewel ze al wel vanaf haar zestiende met veel plezier opera’s bij De Nederlandse Opera bezocht. Langzamerhand veroverde het genre echter haar hart, meer dan liederen en oratoria. „Ik hoop alledrie te blijven doen, maar opera heeft mijn voorkeur. Wat ik zo leuk vind, is dat het een combinatie is van vele dingen. Zang, dans, orkest, kostuums.”

Na haar bachelor te hebben behaald in Amsterdam volgde Sbaiti twee jaar lang de Dutch National Opera Academy, toen nog de Nieuwe Opera Academie geheten. DNOA is een masteropleiding van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar strenge toelatingseisen voor gesteld worden.

Sbaiti had het geluk dat de producties die de opleiding in die jaren deed prima aansloten bij haar stemtype (lyrische coloratuursopraan). Een ideale manier om standaardrepertoire op te doen. Ze zong rollen als Barbarina en Susanna in Le Nozze di Figaro en Zerlina in Don Giovanni.

Het zijn rollen die ze met veel plezier zingt. „Het zijn vaak jonge, slimme, leuke figuren. En niet alleen dat, zo hebben in het verhaal meestal echt een vinger in de pap.”In seizoen 2008/2009 verkaste Sbaiti naar Opera Studio Nederland om daar een jaar in het ensemble mee te draaien. Althans, dat was de bedoeling. In januari 2009 stopte ze er echter mee, om voor zichzelf te kunnen beginnen. Het leek haar een juist moment voor die stap, omdat ze veel geleerd had bij de Opera Studio en al een hoop aanbiedingen had liggen.

De afgelopen tijd zong Sbaiti veel concerten. Verder is ze zich aan het oriënteren op internationale audities en concoursen, die veelal in de herfst beginnen. Op 28 november zingt ze bijvoorbeeld in de finale van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie (oratorium).

Hard werken

Tijdens het Grachtenfestival van 2008 in Amsterdam volgde Sbaiti een masterclass bij de beroemde sopraan Nelly Miricioiu. Daar groeide een mooie relatie uit. „De masterclass ging heel goed en toen stelde Miricioiu voor om me te gaan coachen.”

Inmiddels reist Sbaiti regelmatig naar Londen om een paar dagen te leren van de sopraan. „De lessen bij haar sluiten mooi aan op mijn lessen bij Margreet Honig, hier in Nederland. Bij Margreet krijg je een enorm stevige technische basis. Bij Nelly gaat het meer om de performance, wat wel en wat niet werkt op het toneel.”

„Het belangrijkste dat ik van Nelly geleerd heb, is dat het ongelofelijk hard werken is in dit vak. Ze is een grote ster, maar ook zij begint iedere dag weer met oefeningen, zonder te vertrouwen op het succes van de vorige avond.”

Van hard werken is Sbaiti gelukkig niet vies. Gevraagd naar haar toekomstideeën, is het zelfs dat wat ze noemt: hard werken. „Steeds weer nieuwe producties doen, dat vind ik mooi aan dit vak. Elke keer ontmoet je weer nieuwe mensen en werk je weer in een ander team.”

Dat brengt vaak ook veel eenzaam gereis met zich mee, maar daar is Sbaiti niet zo bang voor. „Ik vind het internationale aspect van het vak juist heel leuk. Veel zangers hopen op een contract bij bijvoorbeeld een Duits operahuis, omdat je dan zekerheid hebt, maar ik vind het veel leuker om rond te trekken en iets van de wereld te zien.”

Kat

Voordat er van een internationaal avontuur sprake kan zijn, gaat Sbaiti eerst de hoofdrol inDe Gelaarsde Kat van Xavier Montsalvatge spelen en zingen. Opera Trionfo brengt die voor Nederlanders onbekende opera vanaf 20 oktober in diverse theaters op het toneel.

Voor Sbaiti is het een heel nieuwe ervaring. Ze zingt niet alleen voor het eerst een mannelijke rol, het is ook nog eens de huid van een dier waar ze in moet kruipen. „Gelukkig hebben we een lange repetitietijd. Normaal heb je zes weken voor een werk van drie uur, wij hebben zes weken voor een werk van een uur. Daardoor kunnen we diep op de personages ingaan.”

Met de jonge Duitse regisseur Susanne Knapp heeft Sbaiti hard gewerkt om het gedrag van een kat te doorgronden en geloofwaardig te maken op het toneel. „Hoe beweegt een kat, hoe praat een kat? Met dat soort dingen hebben we geëxperimenteerd. Zo kunnen katten enorm gefixeerd zijn op iets. Dat kun je gebruiken. Een kat heeft ook een emotieloos gezicht, maar dat hebben we een beetje laten varen, want je hebt toch je gezichtsspieren nodig.”

Of het geslaagd is, zal moeten blijken, maar Sbaiti denkt dat haar personage in elk geval duidelijk verschilt van de andere personages. Hij is ook een stuk fysieker. „De rol is niet zozeer moeilijker dan andere rollen die ik gezongen heb, maar door de regie wel fysiek uitdagend”, zegt ze. „Daarom ben ik blij dat ik altijd veel aan sport en dans heb gedaan. Aan het einde van de opera ben ik echt wel uitgeput.”

Sbaiti is enthousiast over de opera zelf, die in 1948 door de Spaanse componist geschreven werd. „Het is modern, maar de muziek is heel toegankelijk. Er zitten veel Spaanse elementen in en soms is het bijna belcanto. Hij heeft echt een eigen muzikale taal.”

De productie zal met veel tussenpozen tot en met 30 december in Nederland te zien zijn. Lastig voor de planning dus, maar het is wel af te wisselen met concerten en andere optredens, zegt Sbaiti. Bovendien wil ze haar programma toch niet helemaal volplannen.

„Je hebt al snel de neiging om te veel aan te nemen. Alles lijkt je leuk, alles wil je wel doen. Maar je moet rustig aan doen. Al merk ik wel dat het steeds meer tijd gaat opslokken. Er is nooit een moment dat je even geen zangeres bent.”

operamagazine.n, Jordi Kooiman,October 30, 2009

bullet

Ravel, L'Enfant et les Sortileges, La Princesse/Le Rossignol, Limburgs Symfonie Orkest, conducted by Ed Spanjaard, directed by Firma Rieks Swarte, performances in Rotterdam, De Doelen, and Maastricht, Theater aan het Vrijthof

Een stoet jonge zangers (....) maakten er ook vocaal een feest van.

A parade of young singers.(....) made a vocal party out of it.

Trouw, Peter van der Lint, January 29, 2009

Van de zeven uitstekende solisten ......

Of the seven exquisite soloists.......

  NRC Handelsblad, Floris Don, January 28  2009

Een fantastische solistencast overtuigt als levende inboedel, van theepot tot staande klok.

A wonderful cast of soloists convinces as living home contents, from teapot to a grandmother's clock

De Telegraaf, Frederike Berntsen, January 30, 2009

bullet

10th Cristina Deutekom Competition, Enschede, Laila wins 1st prize and audience prize, Enschede, Orkest van het Oosten, conducted by Robbert van Steijn

On the occation of the 10e Deutekom Opera Concours - (...) won by soprano Laila Sbaiti in Enschede - a cd box was handed over to Ms Cristina Deutekom. This Dutch belcanto diva still is a member of the jury of the compeition that bears her name, and which is being organised every other year. in 1988 Henk Poort was the very first winner, followed by a.o. Nanco de Vries, Tania Kross, Marcel Reijans and Frank van Aken.  

  Trouw, Peter van de Lint, April 25, 2009

Laila Sbaiti wint  'Deutekom'

Sopraan Laila Sbaiti begon als torenhoge favoriet aan de finale van het Deutekom-concours en maakte die verwachtingen onder het toeziend oog van diva-in-ruste Cristina Deutekom volledig waar.

De finale van het Deutekom Operaconcours (de tiende editie in 21 jaar) begon zaterdag avond in het Muziekcentrum met een ingeblikte aria: een opname van de naamgeefster in haar paraderol als Koningin van de Nacht. Staande ovatie van het Enschedese publiek voor La Deut, die de hulde vanaf de jurybanken op het balkon minzaam in ontvangst nam. Voor het laatst, want de diva in ruste heeft aangekondigd haar jurywerk voor het concours te willen beeindigen.  Een historische finale, dus, tot besluit van twee decennia waarin onder het toeziend oog van Deutekom heel wat jong Nederlands operatalent via Enschede de weg naar grote podia wist te vinden. (...) Selma Harkink, Laila Sbaiti en Erik Slik gaan de geschiedenis in als de kandidaten van deze historische finale, waarin zij zich elk met twee aria's presenteerden aan jury en publiek, begeleid door het Orkest van het Oosten.

Sopraan Laila Sbaiti begon als torenhoge favoriet aan de finale, en maakte die verwachtingen volledig waar : haar Bellini-aria was een fraai staaltje van ingehouden dramatiek, verpakt in een zeer persoonlijke, warm en kernachtig geluid. Nog veel meer kleuren en souplesse kon Sbaiti laten horen in Gounod's uitbundige aria 'Je veux vivre' . Eerste prijs van de vakjury en Publieksprijs, toegekend door de bezoekers van de halve finale.

Soprano Laila Sbaiti started out as the sky-high favourite at the final of the Deutekom Competition, and fully lived up to these expectations, watched by retired diva Cristina Deutekom. The finals of the Deutekom Competition (its 10th edition in 21 years' time) started on Saturday evening in the Muziekcentrum with a 'canned' aria:  a recording of the diva after whom the competition was named, singing one of her showpieces: Queen of the Night. A standing ovation of the Enschede audience for La Deut, who graciously accepted this tribute standing in the jury's benches on the balcony. A final appearance, because la diva announced that she would like to terminate her judging for the competition.  An historic finale, finishing off two decades, in which quite some young Dutch opera talent found their way to the great theaters, all under the caring eyes of Deutekom. (....) The names of Selma Harkink, Laila Sbaiti and Erik Slik will be written in history bookes ans candidates of these historic finals in which each of them presented themselves with two aria's both to jury and audience, accompanied by the Orkest van het Oosten.

Soprano Laila Sbaiti started the finals as sky-high favorite, and fully lived up to these expectations: her Bellini aria was an excellent example of  restrained drama, wrapped up in a very personal, warm and concised voice. many more other colours and flexibility could be heared in Gounod's exuberant aria 'Je veux vivre'.  First prize of the jury and Audience prize, awarded by the public of the semi-finals.

 Tubantia, Menno van Duuren, March 15, 2009

   

homepage bio Laila